Chlebek bananowo - kokosowy
            
 
 Chlebek bananowy, wilgotny, długo zachowuje świeżość, bardzo aromatyczny. Ma mięsisty, gęsty, słodki miąższ. Banalny do przygotowania, zrobisz go bez użycia miksera. Przygotowanie ciasta bananowego ogranicza się do wymieszania składników i im krócej mieszasz, tym lepiej. Takie ciasto dla leniwców. Banany można rozgnieść widelcem, ja jednak zblendowałam je na gładką masę z dodatkiem oleju.
 Smakuje do popłudniowego kubka kawy, możesz zapakować na drugie śniadanie do pracy lub dzieciom do szkoły. Miłośnicy chleba bananowego będą zadowoleni. 
 
 
 
Składniki:
 2 dojrzałe banany
 250 g mąki pszennej/orkiszowej
 100 ml oleju
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 200 g drobnego cukru/ksylitolu
 50 g wiórków kokosowych
 2 jajka
 125 g kwaśnej śmietany
 1 łyżeczka cukru waniliowego
 
 
 
Wykonanie:
- włączyć piekarnik i ustawić na 180`C. Keksówkę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia
 - mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Wmieszać cukier i wiórki kokosowe
 - banany, olej, jajka i śmietanę wymieszać w drugiej misce
 - masę bananową dołożyć do suchych składników i wymieszać do powstania gładkiego ciasta. Napełnić ciastem przygotowaną foremkę
 - piec 60 minut, do zrumienienia. Początkowo studzić w foremce, następnie ciasto wytrząsnąć z foremki i studzić na kratce
 
SMACZNEGO !