Chlebek bananowo - kokosowy

Chlebek bananowo - kokosowy

Zdjęcie - Chlebek bananowo - kokosowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chlebek bananowy, wilgotny, długo zachowuje świeżość, bardzo aromatyczny. Ma mięsisty, gęsty, słodki miąższ. Banalny do przygotowania, zrobisz go bez użycia miksera. Przygotowanie ciasta bananowego ogranicza się do wymieszania składników i im krócej mieszasz, tym lepiej. Takie ciasto dla leniwców. Banany można rozgnieść widelcem, ja jednak zblendowałam je na gładką masę z dodatkiem oleju.
Smakuje do popłudniowego kubka kawy, możesz zapakować na drugie śniadanie do pracy lub dzieciom do szkoły. Miłośnicy chleba bananowego będą zadowoleni.

Zdjęcie - Chlebek bananowo - kokosowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:
2 dojrzałe banany
250 g mąki pszennej/orkiszowej
100 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g drobnego cukru/ksylitolu
50 g wiórków kokosowych
2 jajka
125 g kwaśnej śmietany
1 łyżeczka cukru waniliowego

Zdjęcie - Chlebek bananowo - kokosowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Wykonanie:

  • włączyć piekarnik i ustawić na 180`C. Keksówkę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia
  • mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Wmieszać cukier i wiórki kokosowe
  • banany, olej i jajka wymieszać w drugiej misce
  • masę bananową dołożyć do suchych składników i wymieszać do powstania gładkiego ciasta. Napełnić ciastem przygotowaną foremkę
  • piec 60 minut, do zrumienienia. Początkowo studzić w foremce, następnie ciasto wytrząsnąć z foremki i studzić na kratce

SMACZNEGO !

Zdjęcie - Chlebek bananowo - kokosowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów