Chlebek bananowo - kokosowy
Chlebek bananowy, wilgotny, długo zachowuje świeżość, bardzo aromatyczny. Ma mięsisty, gęsty, słodki miąższ. Banalny do przygotowania, zrobisz go bez użycia miksera. Przygotowanie ciasta bananowego ogranicza się do wymieszania składników i im krócej mieszasz, tym lepiej. Takie ciasto dla leniwców. Banany można rozgnieść widelcem, ja jednak zblendowałam je na gładką masę z dodatkiem oleju.
Smakuje do popłudniowego kubka kawy, możesz zapakować na drugie śniadanie do pracy lub dzieciom do szkoły. Miłośnicy chleba bananowego będą zadowoleni.
Składniki:
2 dojrzałe banany
250 g mąki pszennej/orkiszowej
100 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g drobnego cukru/ksylitolu
50 g wiórków kokosowych
2 jajka
125 g kwaśnej śmietany
1 łyżeczka cukru waniliowego
Wykonanie:
- włączyć piekarnik i ustawić na 180`C. Keksówkę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia
- mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Wmieszać cukier i wiórki kokosowe
- banany, olej i jajka wymieszać w drugiej misce
- masę bananową dołożyć do suchych składników i wymieszać do powstania gładkiego ciasta. Napełnić ciastem przygotowaną foremkę
- piec 60 minut, do zrumienienia. Początkowo studzić w foremce, następnie ciasto wytrząsnąć z foremki i studzić na kratce
SMACZNEGO !