Chlebek bananowo-cynamonowy
Rację ma Liska pisząc, że jest to coś między chlebem a ciastem. Jest słodkie, jest bardzo smaczne, można je jadać z dżemem, albo po prostu samo. Robi się je bardzo szybko, jest proste, ale przy tym tak bardzo smaczne i tak bardzo inne od wszystkiego co do tej pory robiłam.
Za przepis dziękuję Lisce z "White Plate".
Składniki:
*140g miękkiego masła
*1/2 szklanki cukru pudru
*1 jajko
*1,5 szklanki mąki
*1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
*1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych lub migdałów (ja dałam orzechy włoskie)
*1/3 szklanki maślanki lub mleka
*1/2 łyżeczki cynamonu
*1 duży banan
*łyżka roztopionego masła do posmarowania
*łyżka cukru pudru do posypania
Wykonanie:
Masło zmiksować z cukrem pudrem, dodać jajko, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mielone orzechy. Wlać mleko lub maślankę, wsypać cynamon i wymieszać.
Gotową masę przełożyć do formy keksowej uprzednio wysmarowanej.
Na wierzch ciasta ułożyć banana pokrojonego w plasterki. Posmarować masłem i posypać cukrem pudrem.
Masę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut do tzw "suchego patyczka".
Smacznego. :-)