Chlebek bananowo-cynamonowy

Chlebek bananowo-cynamonowy

Rację ma Liska pisząc, że jest to coś między chlebem a ciastem. Jest słodkie, jest bardzo smaczne, można je jadać z dżemem, albo po prostu samo. Robi się je bardzo szybko, jest proste, ale przy tym tak bardzo smaczne i tak bardzo inne od wszystkiego co do tej pory robiłam.

Za przepis dziękuję Lisce z "White Plate".

Zdjęcie - Chlebek bananowo-cynamonowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*140g miękkiego masła

*1/2 szklanki cukru pudru

*1 jajko

*1,5 szklanki mąki

*1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

*1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych lub migdałów (ja dałam orzechy włoskie)

*1/3 szklanki maślanki lub mleka

*1/2 łyżeczki cynamonu

*1 duży banan

*łyżka roztopionego masła do posmarowania

*łyżka cukru pudru do posypania

Wykonanie:

Masło zmiksować z cukrem pudrem, dodać jajko, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mielone orzechy. Wlać mleko lub maślankę, wsypać cynamon i wymieszać.

Gotową masę przełożyć do formy keksowej uprzednio wysmarowanej.

Na wierzch ciasta ułożyć banana pokrojonego w plasterki. Posmarować masłem i posypać cukrem pudrem.

Masę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut do tzw "suchego patyczka".

Smacznego. :-)

Zdjęcie - Chlebek bananowo-cynamonowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chlebek bananowo-cynamonowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów