Chlebek arabski

Chlebek arabski

Najlepszy jest ten upieczony własnoręcznie. Doskonały dodatek do arabskich dań na ciepło lub do past. Przepis zaczerpnęłam z książki z której ostatnio na potęgę korzystam. Tyle pięknych książek kulinarnych wychodzi, a tak niewiele z nich zawiera przepisy, które natychmiast przyjmują się w domu, które i się udają i cieszą i ma się ochotę do nich wracać. Ta książka mnie nie zawiodła. Zawiera receptury na dania, które od dłuższego czasu goszczą u mnie w domu, ale ciut inne ich wersje oraz na zupełnie nowe potrawy, odkrycia. Polecam ją, bo mimo wyłapanych kilku błędów, które jednak w niczym nie przeszkadzają zrobić proponowanych dań bezbłędnie przybliża kuchnię arabską, przepisy są atrakcyjne i smaczne , a mowa o książce "Hummus, za'atar i granaty" autorstwa Samar Khanafer.
Zdjęcie - Chlebek arabski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb arabski
250ml ciepłej wody
0k. 500 ml mąki typ 750
ok. 40 g drożdży świeżych
łyżeczka soli
łyżeczka miodu
1 łyżka oliwy z oliwek

Drożdże łączymy z częścią ciepłej wodą i miodem. Mąkę mieszamy z solą, robimy dołek i wlewamy zaczyn drożdżowy. Do reszty wody dodajemy oliwę, zagniatając ciasto wlewamy wąską strużką płyn. Oczywiście w razie czego dosypujemy mąkę, gdyby było jej za mało. Całość zagniatamy przez 5 minut, ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 2 godziny, aż urośnie. Następnie dzielimy je na kulki, które wałkujemy na cienkie okrągłe placuszki. Układamy je na blasze, na pergaminie i pieczemy w 230 stopniach prze ok. 5 minut. Placuszki podczas pieczenia spuchną. 

Kategorie przepisów