Chleb żytni ze śliwką

Chleb żytni ze śliwką
Zdjęcie - Chleb żytni ze śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chleby ze śliwką należą do ścisłej czołówki moich ulubionych. Jeśli Waszych również nie wahajcie się i upieczcie go:)

Zdjęcie - Chleb żytni ze śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
/ przepis pochodzi z tej strony, składniki na 2 średniej wielkości keksówki/
Składniki zaczynu:
340 g zakwasu żytniego (dokarmionego 8-12 godzin wcześniej)
200 g ciepłej wody
420 g mąki żytniej typ 720


Składniki ciasta chlebowego:

960 g zaczynu jw.
120 g mąki żytniej typ 2000
450 g mąki żytniej typ 720
480 g ciepłej wody
40 g cukru ( dałam brązowy)
20 g soli morskiej
150 g śliwki kalifornijskiej

Dzień wcześniej dokarmiony zakwas żytni wymieszać z mąką żytnią i wodą, postawić w ciepłe miejsce na 10 godzin, na całą noc. Po tym czasie ładnie podrośnięty zaczyn wyrobić z resztą składników ciasta chlebowego, ja wyrabiałam mikserem przez 4 minuty. Wymieszane ciasto odstawić do wyrośnięcia na kolejne 5-6 godzin. Namoczone wcześniej śliwki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do wyrośniętego ciasta.

Ciasto przełożyć do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami 2 foremek keksowych (moje miały długość 20 cm każda) i ponownie dać mu podrosnąć, u mnie wyrastało kolejne 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 230 stopni C., chleb spryskać wodą i wstawić piekarnika wraz z małym naczynkiem żaroodpornym wypełnionym wodą. Piec w tej temperaturze przez 10 minut, następnie zmniejszyć do 200°C i dopiekać kolejne 50 minut, w razie, gdy zbyt szybko się rumieni można przykryć folią aluminiową. Studzić na kratce. Smacznego!



Zdjęcie - Chleb żytni ze śliwką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze ______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów