Chleb żytni razowy

Zdjęcie - Chleb żytni razowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mąka żytnia razowa zachowuje się zupełnie inaczej niż mąki, z którymi miałam dotychczas do czynienia. Jeszcze lekko tym spłoszona postanowiłam wymieszać ją dla pewności z mąką pszenną chlebową. Efekt wyszedł taki jak chciałam, idealny razowy bochenek w sam raz do spałaszowania jeszcze na ciepło.

Eksperymenty z nową mąką na nowo upewniły mnie, że naprawdę nie ma się czego bać. Jestem pewna, że to nie mój ostatni żytni-razowy eksperyment:)

Chleb żytni razowy (forma 15 cm)

  • 200 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 g mąki żytniej razowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki suchych drożdży instant
  • ok. 250 ml wody
  1. W misce połącz ze sobą mąki drożdże, sól i cukier.
  2. Dodaj powoli wodę, cały czas zagniatając ciasto. Dodawaj wodę powoli, do osiągnięcia właściwej konsystencji (może się okazać, że będzie potrzebne jej trochę mniej)
  3. Kiedy osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję, zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.
  4. Ciasto włóż do wysmarowanej tłuszczem formy o długości 15 cm i uklep tak, aby równomiernie ją wypełniło. Formę przykryj folią aluminiową i odłóż w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny (w tym czasie ciasto powinno podwoić objętość).
  5. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni.
  6. Delikatnie zdejmij folię z formy (najlepiej ją przecinając), posyp ciasto lekko mąką z góry (aby skórka miała ciekawszy wygląd) i bardzo delikatnie umieść ją w piekarniku, uważając, aby ciasto nie opadło.
  7. Piecz przez ok. 45 minut aż bochenek zbrązowieje, a wykałaczka po wsadzeniu jej w bochenek będzie sucha, bez śladów przyklejonego do niej ciasta.
  8. Degustuj po wystudzeniu.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy