Chleb żytni

Chleb żytni i to w 100% żytni, upiekłam go specjalnie, aby móc przygotować idealny kwas buraczany, bo najlepszy kwas buraczany uda się tylko z kromką prawdziwego żytniego chleba.

Chleb jest przygotowany na zakwasie żytnim oraz mąki żytniej typu 2000 i 720 to składniki, które koniecznie musicie zakupić! Procedura przygotowania chleba jest trójfazowa, czyli na 16 godzin przed pieczeniem chleba należy przygotować zaczyn, który pracuje przez około 12 godzin. Po tym czasie mieszamy ciasto właściwe, przelewamy do keksówki, a po wyrośnięciu ciasta pozostaje nam ostatni etap, czyli pieczenie. Pieczenie jest dość nietypowe, bo wyrośnięte ciasto wstawiamy do zimnego piekarnika, a nie jak zazwyczaj do gorącego! Bardzo ważne, aby chleb, który wstawiamy do piekarnika, wcześniej zwiększył swoją objętości, nie wstawiajcie ciasta, które nie wyrosło! Chleb żytni jest chlebem umiarkowanie ciężkim, o dość zwartym miąższu, pyszny na kanapki i grzanki. Polecam!

Chleb żytni Zdjęcie - Chleb żytni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Drukuj
Czas przygotowania 10 min
Czas gotowania 60 min
Całkowity czas 1 godzina 10 min
Autor: Anna Typ dania: Pieczywo
Ilość porcji: 1

Składniki Składniki na zaczyn

  • 50 g aktywnego zakwasu
  • 150 g letniej wody
  • 150 g mąki żytniej typ 2000

Składniki na ciasto właściwe

  • 200 ml wody
  • 380 g mąki żytniej typ 720
  • 1 i ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki suchych drożdży

Instrukcje

  1. Wieczorem wymieszać w misce składniki na zaczyn, wystarczy wymieszać łyżką do połączenia się składników, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 12-14 godzin
  2. Po upływie 12 godzin można przystąpić do mieszania ciasta właściwego, do miski dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe, wyrabiać ciasto przez 4-5 minut
  3. Przygotować keksówkę o wymiarach 23 x 12 cm wysmarować ją olejem i wysypać otrębami, przelać ciasto, wyrównać delikatnie wierzch, przykryć foremkę folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na około 2-4 godziny, ciasto powinno w tym czasie wyrosnąć
  4. Bardzo ważne, aby ciasto przed wstawieniem do piekarnika podwoiło swoją objętość, nie wstawiajcie niewyrośniętego ciasta do piekarnika!
  5. Chleb wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę na 230 st C po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 210 st C i pieczemy jeszcze przez 30 minut
  6. Podczas pieczenia należy sprawdzać czy wierzch chleba nie przypieka się zbytnio jeśli tak by się stało należy jego wierzch przykryć folią aluminiową
  7. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z foremki na kratkę i pozostawiamy do wystygnięcia
  8. Smacznego!


chleb zytniZdjęcie - Chleb żytni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
chleb zytniZdjęcie - Chleb żytni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
chleb zytniZdjęcie - Chleb żytni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Szybkie bułki pszenne
1

Szybkie bułki pszenne

Patrycja Patrycja
Simply Food

Chleb pszenno-żytni na zakwasie z chłodnikiem

Chleb pszenno-żytni na zakwasi…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb śródziemnomorski owsiano-żytni

Chleb śródziemnomorski owsiano…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb