Chleb żytni


I jeeeeszee jeeden i jeeeeeszee raaaaaz! Czyli kolejny wypiek z mąki z e-maka.pl :) Ostatnio pisałem o bułkach żytnich. Udanych, ale nie do końca :) Teraz postanowiłem tamten przepis przerobić i zrobić tak jak zrobić trzeba było od razu. Czyli zakwas zamiast drożdży. I w końcu po dość dobrych bułkach mam bardzo dobry chlebek. A prawda jest taka, że zrobiłem ten chleb właściwie kierowany pewnym pomysłem. Znaczy się pewnie tak czy siak bym zrobił, ale ten pomysł przyspieszył cały proces. Bowiem planuję jakoś bardzo niedługo zrobić kwas chlebowy. Taki słodkawy napój. Jeśli nie słyszeliście nigdy o nim to zdecydowanie musicie nadrobić zaległości, naprawdę jest rewelacyjny! A jednym z głównych składników jest właśnie chleb żytni. Muszę zatem poczekać aż porządnie się zeschnie (znaczy się nie cały, kawałek tylko) i będę się brał za kwas chlebowy. Mógłbym oczywiście kupić chleb żytni, ale kierując się tą metodą to równie dobrze mógłbym kwas chlebowy kupić. A przecież nie o to chodzi. Bo chodzi o to żeby była zabawa. A chodzenie do sklepu zabawne nie jest :)Dobra, jak zwykle małymi kroczkami oddalam się od tematu, pora zatem do niego powrócić.Zatem chleb żytni stał się faktem, wyszedł tak smaczny jak miał wyjść, wszystko tym razem zgodnie z planem :)
250 g maki żytniej typ 720250 g mąki żytniej typ 2000150 g zakwasu250 ml wody1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru2 łyżki oleju
Zakwas oczywiście musi być aktywny, czyli dokarmiony około 12 godzin przed pieczeniem.Wrzucamy/wlewamy/wsypujemy zatem wszystkie składniki do miski i wyrabiamy ciasto. Nie musimy długo, wystarczy 7 minut. Mąka żytnia niestety ma tę paskudną właściwość, że klei się do dłoni. Tak więc nie przejmujmy się tym zbytnio, tak po prostu ma być. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 8 godzin. Po tym czasie przekładamy ciasto do foremki i ponownie przykrywamy i zostawiamy na kolejne 8-10 godzin. Ciasto nieco (nie tak bardzo jak pszenne) wyrośnie. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy chleb przez 45 minut. Wyjmujemy i studzimy. Osobiście uważam, że chleby żytnie na ciepło smakują paskudnie. W odróżnieniu od pszennych, które na ciepło mogę jeść kilogramami :)
Powodzenia i smacznego :)


---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)

Przepisy z tych kategorii

Bułka drożdżowa bez jaj

Bułka drożdżowa bez jaj

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Podpłomyki na zakwasie

Podpłomyki na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Tatterowiec

Tatterowiec

Kaś Kaś
Bake&Taste

Ciemny żytni chleb polski
2

Ciemny żytni chleb polski

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

POLSKI CHLEB WIEJSKI (Polish Cottage Rye)
5

POLSKI CHLEB WIEJSKI (Polish C…

evenka evenka
Arabeska

Chleb polski
3

Chleb polski

evenka evenka
Arabeska