Chleb zwykły

Chleb zwykły

Moim pierwszym wakacyjnym dziełem jest chleb. Bardzo prosty  w wykonaniu i neutralny w smaku. Pasuje  zarówno do sera jak i wędliny czy pasztetu.

Zdjęcie - Chleb zwykły - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 12 g świeżych drożdży
  • 250 ml letniej wody

Z drożdży, łyżki mąki i kilku łyżek ciepłej wody zrobić rozczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. W misce wymieszać mąkę, sól, dodać rozczyn, i resztę letniej wody i wyrobić ciasto. Odstawić do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyrobić ponownie i przełożyć je do koszyka na 2 godziny. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i przełożyć chleb na gorącą blachę. Piec ok 45 min.

Smacznego:)

Kategorie przepisów