Chleb ze słonecznikiem na poolish
Bread with sunflower seeds on poolish
Składniki. Zaczyn poolish.
150 g wody
150 g mąki typ 650
3 g drożdży
Ciasto właściwe.
60 dag mąki pszennej 650
2 łyżeczki soli
5 g drożdży
250 g wody
1 łyżeczka miodu
3 łyżki pestek słonecznika
Wykonanie. Składniki na zaczyn wymieszać i odstawić na 8 h. Do miski robota przesiać mąkę, sól i dodać pestki słonecznika. Drożdże i miód rozpuścić w wodzie i dodać do mąki. Dodać poolish. Wyrobić w robocie, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło około 1,5-2 h. Wyjąć na stolnicę, zagnieść, uformować bochenek i włożyć do foremki natłuszczonej oliwą. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia, około 1 h. Piekarnik nagrzać do 250 stopni wraz z miseczką z wodą. Wierzch ciasta naciąć i wstawić do piekarnika. Piec 5 minut, obniżyć temperaturę do 225 stop. -piec 15 minut, obniżyć do 200stop. i piec 30 minut.
Wyjąc na kratkę i wystudzić.