Chleb ze słonecznikiem na poolish


Bread with sunflower seeds on poolish
Zdjęcie - Chleb ze słonecznikiem na poolish - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki. Zdjęcie - Chleb ze słonecznikiem na poolish - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZaczyn poolish.
150 g wody
150 g mąki typ 650
3 g drożdży

Ciasto właściwe.
60 dag mąki pszennej 650
2 łyżeczki soli
5 g drożdży
250 g wody
1 łyżeczka miodu
3 łyżki pestek słonecznika

Wykonanie. Składniki na zaczyn wymieszać i odstawić na 8 h. Do miski robota przesiać mąkę, sól i dodać pestki słonecznika. Drożdże i miód rozpuścić w wodzie i dodać do mąki. Dodać poolish. Wyrobić w robocie, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło około 1,5-2 h. Wyjąć na stolnicę, zagnieść, uformować bochenek i włożyć do foremki natłuszczonej oliwą. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia, około 1 h. Piekarnik nagrzać do 250 stopni wraz z miseczką z wodą. Wierzch ciasta naciąć i wstawić do piekarnika. Piec 5 minut, obniżyć temperaturę do 225 stop. -piec 15 minut, obniżyć do 200stop. i piec 30 minut.
Wyjąc na kratkę i wystudzić.

Przepisy z tych kategorii

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułki z przedziałkiem
2

Bułki z przedziałkiem

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Chleb żytni Radziwiłłowski na zakwasie we wrześniowej Piekarni!

Chleb żytni Radziwiłłowski na…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Bułki na kefirze
2

Bułki na kefirze

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Bajgle

Bajgle

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Pomidorowe bajgle
2

Pomidorowe bajgle

Tosia Tosia
Smakowity chleb