Chleb z ziaren

Chleb z ziaren

Tak prostego w wykonaniu chleba jeszcze nie piekłem, przepis
znany ogólnie , lecz nigdy nie zaszkodzi przypomnieć. Można użyć gotowej
mieszanki, którą spokojnie znajdziecie na półkach sklepowych ze zdrową
żywnością. Ciekawa propozycja bezglutenowego pieczywa.

Zdjęcie - Chleb z ziaren - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Skład :

 ziarna słonecznika 125 g

 siemię lniane 125 g

  pestki dyni 125 g

 ziarna sezamu 125 g

 4 jaja

50 ml oliwy z oliwek

łyżka miodu

1 ½  łyżeczki soli

Zdjęcie - Chleb z ziaren - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Przygotowanie :

 Wymieszać wszystkie składniki w misce i pozostawić na około
pół godziny do nasiąknięcia ziaren. Piec w foremce do chleba – uprzednio
delikatnie natłuszczonej – o długości 25 centymetrów, władając do nagrzanego
piekarnika do 160 C, przez 60 minut.

Zdjęcie - Chleb z ziaren - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Pokroić po ostygnięciu. Doskonale smakuje z serami, ale
również jako samodzielna przekąska.

 

...smacznego...

 

"Które­goś dnia rzucę to wszys­tko i wyjdę ra­no ni­by po chleb"

Ryszard Riedel 

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów