Chleb z ziaren
Tak prostego w wykonaniu chleba jeszcze nie piekłem, przepis
znany ogólnie , lecz nigdy nie zaszkodzi przypomnieć. Można użyć gotowej
mieszanki, którą spokojnie znajdziecie na półkach sklepowych ze zdrową
żywnością. Ciekawa propozycja bezglutenowego pieczywa.
Skład :
ziarna słonecznika 125 g
siemię lniane 125 g
pestki dyni 125 g
ziarna sezamu 125 g
4 jaja
50 ml oliwy z oliwek
łyżka miodu
1 ½ łyżeczki soli
Przygotowanie :
Wymieszać wszystkie składniki w misce i pozostawić na około
pół godziny do nasiąknięcia ziaren. Piec w foremce do chleba – uprzednio
delikatnie natłuszczonej – o długości 25 centymetrów, władając do nagrzanego
piekarnika do 160 C, przez 60 minut.
Pokroić po ostygnięciu. Doskonale smakuje z serami, ale
również jako samodzielna przekąska.
...smacznego...
"Któregoś dnia rzucę to wszystko i wyjdę rano niby po chleb"
Ryszard Riedel