Chleb z serkiem ricotta

Chleb z serkiem ricotta

 Zdjęcie - Chleb z serkiem ricotta  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami   Z wielką chęcią przyłączyłam się po raz kolejny do Weekendowej Piekarni i upiekłam zaproponowany przez Atinkę pyszny chleb z serkiem ricotta. Z przepisu wychodzi jeden mały, pyszniutki bochenek, który ma mięciutkie,delikatne, jasne wnętrze. Pachnie pięknie i smakuje ricottą, jak dla mnie jest po prostu rewelacyjny! Bardzo się cieszę, że mogłam wziąć udział w naszym wspólnym pieczeniu i spróbować tego pyszniutkiego chlebka :)

Zdjęcie - Chleb z serkiem ricotta  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*100g wody

*40g mleka 3,2%

*5g drożdży instant

*250g mąki

*15g masła

*90g serka ricotta

*5g soli

*Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać, a następnie przełożyć na omączony blat i wyrabiać przez około 10 minut. Ciasto warto wyrobić ręcznie, całkowicie rezygnując z wyrabiania przy pomocy maszyny. Zagniecione ciasto przełożyć do naoliwionej miski i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny albo do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto ponownie przełożyć na omączony blat i uformować z niego bochenek o dowolnym kształcie. Następnie przykryć go ściereczką i pozostawić na kolejną godzinę. Chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C, z parą wodną (nie mam). Po około minucie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec 20-25 minut, aż do momentu, kiedy skórka będzie miała średnio brązowy kolor. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Smacznego :)

Zdjęcie - Chleb z serkiem ricotta  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów