Chleb z serkiem ricotta

 Zdjęcie - Chleb z serkiem ricotta  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami   Z wielką chęcią przyłączyłam się po raz kolejny do Weekendowej Piekarni i upiekłam zaproponowany przez Atinkę pyszny chleb z serkiem ricotta. Z przepisu wychodzi jeden mały, pyszniutki bochenek, który ma mięciutkie,delikatne, jasne wnętrze. Pachnie pięknie i smakuje ricottą, jak dla mnie jest po prostu rewelacyjny! Bardzo się cieszę, że mogłam wziąć udział w naszym wspólnym pieczeniu i spróbować tego pyszniutkiego chlebka :)

Zdjęcie - Chleb z serkiem ricotta  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*100g wody

*40g mleka 3,2%

*5g drożdży instant

*250g mąki

*15g masła

*90g serka ricotta

*5g soli

*Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać, a następnie przełożyć na omączony blat i wyrabiać przez około 10 minut. Ciasto warto wyrobić ręcznie, całkowicie rezygnując z wyrabiania przy pomocy maszyny. Zagniecione ciasto przełożyć do naoliwionej miski i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny albo do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto ponownie przełożyć na omączony blat i uformować z niego bochenek o dowolnym kształcie. Następnie przykryć go ściereczką i pozostawić na kolejną godzinę. Chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C, z parą wodną (nie mam). Po około minucie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec 20-25 minut, aż do momentu, kiedy skórka będzie miała średnio brązowy kolor. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Smacznego :)

Zdjęcie - Chleb z serkiem ricotta  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Włoski chlebek z  mozarellą
6

Włoski chlebek z mozarellą

figmara figmara
figowe smaki

Weekendowa piekarnia #26 - Chleb z serkiem ricotta
4

Weekendowa piekarnia #26 - Chl…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Weekendowa piekarnia #26 Chleb z serkiem ricotta
2

Weekendowa piekarnia #26 Chleb…

kasiaC kasiaC
Pokrojone doprawione

Brownie z serem i rabarbarem

Brownie z serem i rabarbarem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Szparagi z pecorino i cytrynowym vinaigrettem. Jakie wino pić do szparagów?

Szparagi z pecorino i cytrynow…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Labneh- domowy serek jogurtowy- z truskawkami

Labneh- domowy serek jogurtowy…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Pastiera Napoletana - neapolitański placek z nadzieniem z pszenicy i ricotty
1

Pastiera Napoletana - neapolit…

food² food²
Food Square

Orecchiette ze świeżymi pomidorami i kaparami
1

Orecchiette ze świeżymi pomido…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tradycyjna carbonara
2

Tradycyjna carbonara

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Sfogliatelle frolle - neapolitańskie kruche ciastka z semoliną i ricottą
1

Sfogliatelle frolle - neapolit…

food² food²
Food Square

Spaghetti alla carbonara
2

Spaghetti alla carbonara

food² food²
Food Square

Ribollita - toskańska zupa z fasoli

Ribollita - toskańska zupa z f…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy