Chleb z San Francisco

Zdjęcie - Chleb z San Francisco - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzisiaj chleb z San Francisco. Prawdę mówiąc nie wiem skąd taka nazwa. Czy faktycznie właśnie taki chleb wypieka się w mieście świętego Franciszka? A może ten chleb ma tyle wspólnego z San Francisco co ryba po grecku z Grecją? Czyli nic... Nie wiem, nie bardzo czułem potrzebę szukania źródeł. Nazywa się jak się nazywa, to mało istotna rzecz. Ważne, że smakuje doskonale! Mąka pszenna, zakwas żytni, odrobina octu balsamicznego... Doskonały duet, a nawet trio :) Zapraszam zatem!


400 g mąki pszennej (typ 550 lub 650)

200 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000)

250 g aktywnego zakwasu żytniego

375 ml letniej wody

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki suchych drożdży

2 łyżki octu balsamicznego

mleko do posmarowania chleba


Do wody wsypujemy drożdże i cukier. Mieszamy i zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy 375 g mąki pszennej (jasnej), zakwas, ocet i sól. Dokładnie mieszamy żeby wszystkie składniki się połączyły, żeby w mące nie było grudek. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Po tym czasie dodajemy pozostałe 25 g jasnej mąki pszennej i całą mąkę pełnoziarnistą. Zagniatamy ciasto. Będzie dość luźne i lepiące. Wyrabiamy tak około 10 minut. Następnie przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia tak żeby sięgało do połowy formy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kilka godzin (2-5, w zależności od temperatury otoczenia) do wyrośnięcia. Ciasto powinno wyrosnąć do samych brzegów formy. Wówczas delikatnie smarujemy wierzch chleba mlekiem, nagrzewamy piekarnik do 230 stopni i pieczemy chleb 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 35 minut. Studzimy na kratce.
Smacznego!

Zdjęcie - Chleb z San Francisco - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb z San Francisco - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

--------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)

Przepisy z tych kategorii

Chlebowa chałka z makiem z mąki orkiszowej

Chlebowa chałka z makiem z mąk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułki z przedziałkiem
2

Bułki z przedziałkiem

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Chleb żytni Radziwiłłowski na zakwasie we wrześniowej Piekarni!

Chleb żytni Radziwiłłowski na…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami