Chleb z płaskurki

Zdjęcie - Chleb z płaskurki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czy słyszeliście kiedyś o płaskurce? To stara odmiana pszenicy, kuzynka orkiszu, z której śmiało można upiec chleb. Wzbogaciłam go o dodatek kefiru i miodu. Wierzch chleba z płaskurki posmarowałam białkiem i posypałam makiem, dzięki temu ma ładnie przypieczoną skórkę.

Czas całkowity: 2 godz 10 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min

Składniki :

  1. letnia woda - 100 ml
  2. sól - 1,5 łyżeczki
  3. suszonych drożdży instant - 5 g
  4. pełnoziarnistej mąki z płaskurki - 500 g
  5. kefiru - 300 ml
  6. białko + 2 łyżki maku (wierzch) - 1 szt.
  7. miodu - 1 łyżka

Potrzebne narzędzia:

Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy miód, sól, drożdże. W rondlu podgrzewamy krótko kefir z wodą, pilnujemy aby się nie rozwarstwił. Letni płyn dodajemy do suchych składników, zagniatamy ciasto kilka minut, aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą dłonią. Przykrywamy ciasto ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 h.
3. Wyrośnięte ciasto smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy makiem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
4. Chleb pieczemy w 200 stopniach metodą góra-dół przez 40 minut. Po upieczeniu wyciągamy z formy, studzimy na kuchennej kratce.

Zdjęcie - Chleb z płaskurki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb z płaskurki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb z płaskurki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb z płaskurki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki z sezamem al’a bajgle

Bułeczki z sezamem al’a bajgle

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem na zakwasie

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb z płaskurki na zakwasie

Chleb z płaskurki na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenny z płatkami owsianymi mieszany łyżką
1

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bürli – tradycyjne szwajcarskie bułki z wodą drożdżową z winogron
1

Bürli – tradycyjne szwaj…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb wieloziarnisty mieszany łyżką
2

Chleb wieloziarnisty mieszany…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!