
Są takie produkty, które świetnie nawilżają ciasto chlebowe. Czasami ich użycie wydaje się absurdalne, ale końcowy efekt przekonuje każdego. Tak jest właśnie z ziemniakami.
Początkujący piekarze zwykle dziwią się jak
ziemniaki mogą pasować do ciasta chlebowego. Mało tego, jak mogą tak świetnie sprawdzać się na przykład w drożdżówkach? A to dlatego, że nie są wyczuwalne w smaku, a służą jedynie nadaniu ciastu odpowiedniej konsystencji- bardziej nawilżonej i mięsistej.

Dzisiejszy chleb postanowiłam wzbogacić właśnie o ziemniaki. Dodałam również
otręby orkiszowe, co czynię dość często. Możecie wybrać dowolne otręby, dla mnie orkiszowe sprawdzają się nieźle.
Chleb z otrębami na ziemniakach Autor: Sliwka Czas przygotowania: 10 godz Czas pieczenia: 30 min Calkowity czas: 10 godz 30 min Porcje: 1 Składniki
- Zaczyn:
- 100 g mąki pszennej chlebowej
- 1 łyżka zakwasu pszennego
- 100 ml ciepłej wody
- Ciasto właściwe
- cały zaczyn
- 600 g mąki pszennej chlebowej
- 50 g otrębów orkiszowych
- 200 g puree ziemniaczanego
- 2 łyżeczki soli
- 350 ml ciepłej wody
Instrukcja
- Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, odcedź i ostudź. Rozgnieć na puree.
- Pomieszaj ze sobą składniki na zaczyn w misce i odstaw ją w ciepłe miejsce pod przykryciem folii aluminiowej na ok. 6-8 godzin.
- Po upływie tego czasu dodaj do zaczynu składniki na ciasto właściwe i zagnieć ciasto.
- Będzie lekko lepkie, po zagnieceniu w jednolitą masę, możesz lekko podsypać je mąką z zewnątrz, aby lepiej się zagniatało.
- Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia 30-centymetrowej foremki. Uklep ciasto w formie.
- Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 4 h.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 30 minut.
- Wyjmij chleb z foremki i ostudź na wyjętej z piekarnika kratce.
- Jeszcze lekko ciepłą kromkę posmaruj Smakowitą z masłem.