Chleb z otrębami na ziemniakach

Chleb z otrębami na ziemniakach
Zdjęcie - Chleb z otrębami na ziemniakach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb z otrębami na ziemniakach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Są takie produkty, które świetnie nawilżają ciasto chlebowe. Czasami ich użycie wydaje się absurdalne, ale końcowy efekt przekonuje każdego. Tak jest właśnie z ziemniakami. Początkujący piekarze zwykle dziwią się jak ziemniaki mogą pasować do ciasta chlebowego. Mało tego, jak mogą tak świetnie sprawdzać się na przykład w drożdżówkach? A to dlatego, że nie są wyczuwalne w smaku, a służą jedynie nadaniu ciastu odpowiedniej konsystencji- bardziej nawilżonej i mięsistej.

Zdjęcie - Chleb z otrębami na ziemniakach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiejszy chleb postanowiłam wzbogacić właśnie o ziemniaki. Dodałam również otręby orkiszowe, co czynię dość często. Możecie wybrać dowolne otręby, dla mnie orkiszowe sprawdzają się nieźle. Chleb z otrębami na ziemniakach Autor: Sliwka Czas przygotowania: 10 godz Czas pieczenia: 30 min Calkowity czas: 10 godz 30 min Porcje: 1 Składniki
  • Zaczyn:
  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżka zakwasu pszennego
  • 100 ml ciepłej wody
  • Ciasto właściwe
  • cały zaczyn
  • 600 g mąki pszennej chlebowej
  • 50 g otrębów orkiszowych
  • 200 g puree ziemniaczanego
  • 2 łyżeczki soli
  • 350 ml ciepłej wody
Instrukcja
  1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, odcedź i ostudź. Rozgnieć na puree.
  2. Pomieszaj ze sobą składniki na zaczyn w misce i odstaw ją w ciepłe miejsce pod przykryciem folii aluminiowej na ok. 6-8 godzin.
  3. Po upływie tego czasu dodaj do zaczynu składniki na ciasto właściwe i zagnieć ciasto.
  4. Będzie lekko lepkie, po zagnieceniu w jednolitą masę, możesz lekko podsypać je mąką z zewnątrz, aby lepiej się zagniatało.
  5. Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia 30-centymetrowej foremki. Uklep ciasto w formie.
  6. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 4 h.
  7. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 30 minut.
  9. Wyjmij chleb z foremki i ostudź na wyjętej z piekarnika kratce.
  10. Jeszcze lekko ciepłą kromkę posmaruj Smakowitą z masłem.

Kategorie przepisów