Chleb z kaszą manną
Kiedyś natrafiłam przypadkiem na przepis, w którym na wyrośnięte ciasto chlebowe nakładało się drugie ciasto z kaszą manną. Nie pamiętam dokładnie gdzie je widziałam i jakie były w nim konkretne proporcje. Zapamiętałam jednak sam pomysł i postanowiłam to odtworzyć w swojej kuchni.
Wyrobiłam ciasto na mleczny chleb , a następnie przygotowałam ciast z kaszą manną, z dodatkiem drożdży, cukru pudru i oleju. Po wyrośnięciu obu ciast, nałożyłam płynne ciasto z kaszą na ciasto chlebowe. Zostawiłam ponownie do wyrośnięcia i w końcu upiekłam. W trakcie pieczenia nie miałam pojęcia co się wydarzy i jaki będzie ostateczny efekt.
Na szczęście zostałam miło zaskoczona tym chlebem. Nałożenie ciasta z kaszą sprawia, że skórka jest fantastycznie chrupiąca i lekko słodkawa. Pięknie przylega do chleba, jakby od początku ciasta rosły ze sobą razem. Smak skórki kontrastuje ze słonawym smakiem samego chleba.
Zamierzam ten efekt powtórzyć jeszcze nie jeden raz, a może nawet jeszcze go udoskonalić.
Chleb z kaszą manną Autor: Tosia Czas przygotowania: 3 godziny Czas pieczenia: 35 minut Całkowity czas: 3 godziny 35 minut Porcje: 1 Składniki- Ciasto na chleb:
- 500 g mąki pszennej chlebowej typ 650
- 300 ml letniego mleka
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 2 łyżki oliwy/rozpuszczonego masła
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- Ciasto na wierzch chleba:
- 400 g kaszy manny
- 300 ml letniej wody
- 40 g cukru pudru
- 30 ml oleju słonecznikowego
- łyżeczka drożdży instant
- Mąkę przesiewamy do misy. W rondelku podgrzewamy mleko.
- Do mąki dodajemy drożdże, sól i cukier. Powoli zaczynamy wlewać mleko i wyrabiać ciasto, na zmianę wlewając stopniowo oliwę/rozpuszczone masło. Gdy składniki się połączą, wyrabiamy je jeszcze przez 6 minut. Kiedy ciasto osiągnie formę kuli, przekładamy je do oprószonej mąką misy, przykrywamy ją szczelnie folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu.
- Przygotowujemy przyszłą skórkę chleba. Wodę podgrzewamy, aż będzie letnia. Do misy wsypujemy kaszę manną, cukier puder i drożdże. Mieszamy je z olejem. Stopniowo wlewając wodę, wyrabiamy dalej ciasto. Po kilku minutach przykrywamy misę folią spożywczą lub ściereczką i zostawiamy na 2 godziny w ciepłym miejscu bez przeciągów.
- Po godzinie formujemy okrągły bochenek i kładziemy je na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kolejną godzinę w cieple.
- Po godzinie bierzemy dwie miski, z ciastem na chleb i z ciastem z kaszą manną. Dużą łyżką nabieramy ciasto z kaszą i smarujemy nim wierzch ciasta na chleb, tak by dokładnie je pokryło. Przyszły chleb przykrywamy dużą misą odwróconą dnem do góry i zostawiamy w cieple na 30 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Chleb pieczemy przez 20 minut, zmniejszamy do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 15 minut, aż zarumieni się skórka. Przed krojeniem studzimy je na kuchennej kratce.