Chleb z karmelizowanym porem i twarożkiem

Zdjęcie - Chleb z karmelizowanym porem i twarożkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Im więcej robię bochenków chleba, tym bardziej napycham je co raz większą ilością dodatków. Po prostu tak bywa, że gdy jeden mi zasmakuje i idealnie pasuje do chleba, chcę go mieć za każdym razem, a do tego kolejne, kolejne i kolejne. W związku z tym w moim chlebie bardzo ciężko o dominujące smaki, to jeden wielki miszmasz.

Jednak trzeba uważać, bo można przesadzić. Bochenki wtedy przestają cieszyć prostotą, a atakują podniebienie. Zamiast delektować się smakiem, umysł próbuje bez skutku rozpoznać kolejne składniki. Wtedy zawsze wracam do punktu wyjścia. Tworzę proste ciasto chlebowe i dodaje do niego jeden, maksymalnie dwa nowe smaki. Tak było właśnie z tym.

Zdjęcie - Chleb z karmelizowanym porem i twarożkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W tym bochenku nic nie przeszkadza w delektowaniu się. Twaróg dodaje delikatności, a karmelizowany por przełamuje smak.

Przepis ten dołączam do listy lipcowych wypieków „Na zakwasie i na drożdżach” na blogu Zapach chleba.

Chleb z karmelizowanym porem i twarożkiem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 8 godziny Czas pieczenia: 40 minut Całkowity czas: 8 godziny 40 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 1 mały por (tylko biała część)
  • 1 łyżka tluszczu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 120 g twarogu
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 120 g zakwasu pszennego
  • 2 łyżeczki soli
  • 300 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pokrój por w piórka. Rozgrzej tłuszcz na patelni i dodaj por. Smaż aż zmięknie (kilka minut), posyp cukrem i zalej wodą do jego wysokości. Smaż aż woda wyparuje a por stanie się lepki. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody.
  3. Zacznij zagniatać ciasto rękami i powoli dolewać wodę. Dolewaj i zagniataj aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję.
  4. Do wyłożonej papierem do pieczenia 25-centymetrowej formy wstaw ciasto, uklep je w formie.
  5. Przykryj formę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na noc (co najmniej 8 godzin).
  6. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 35-40 minut aż ciasto zbrązowieje z góry.
  8. Wyjmij ciasto z formy i z papieru. Ostudź w temperaturze pokojowej na wyjętej kratce od piekarnika.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Chleb czosnkowy na drożdżach i pasta z suszonych pomidorów
6

Chleb czosnkowy na drożdżach i…

Laura Laura
Cafe Babilon

Chleb maślankowy na zakwasie
1

Chleb maślankowy na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Maślankowy chleb na zakwasie
2

Maślankowy chleb na zakwasie

napiecyku napiecyku
napiecyku

Świąteczna bagietka
1

Świąteczna bagietka

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Czosnkowo-ziołowa bagietka z młodymi ziemniakami
1

Czosnkowo-ziołowa bagietka z m…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chlebek czosnkowy
2

Chlebek czosnkowy

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Przepisy z tych kategorii

Fava – grecki „hummus” z grochu

Fava – grecki „hummus” z groch…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kiszone patisony

Kiszone patisony

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Makaron z pesto ze szpinaku

Makaron z pesto ze szpinaku

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka z kalafiora, kukurydzy, ananasa i sera żółtego
1

Sałatka z kalafiora, kukurydzy…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Raita – indyjski sos jogurtowy z ogórkami

Raita – indyjski sos jogurtowy…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Hummus z dynią i pieczoną papryką

Hummus z dynią i pieczoną papr…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj