Chleb z karmelizowanym porem i twarożkiem
Im więcej robię bochenków chleba, tym bardziej napycham je co raz większą ilością dodatków. Po prostu tak bywa, że gdy jeden mi zasmakuje i idealnie pasuje do chleba, chcę go mieć za każdym razem, a do tego kolejne, kolejne i kolejne. W związku z tym w moim chlebie bardzo ciężko o dominujące smaki, to jeden wielki miszmasz.
Jednak trzeba uważać, bo można przesadzić. Bochenki wtedy przestają cieszyć prostotą, a atakują podniebienie. Zamiast delektować się smakiem, umysł próbuje bez skutku rozpoznać kolejne składniki. Wtedy zawsze wracam do punktu wyjścia. Tworzę proste ciasto chlebowe i dodaje do niego jeden, maksymalnie dwa nowe smaki. Tak było właśnie z tym.
W tym bochenku nic nie przeszkadza w delektowaniu się. Twaróg dodaje delikatności, a karmelizowany por przełamuje smak.
Przepis ten dołączam do listy lipcowych wypieków „Na zakwasie i na drożdżach” na blogu Zapach chleba.
Chleb z karmelizowanym porem i twarożkiem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 8 godziny Czas pieczenia: 40 minut Całkowity czas: 8 godziny 40 minut Porcje: 1 Składniki- 1 mały por (tylko biała część)
- 1 łyżka tluszczu
- 2 łyżki brązowego cukru
- 120 g twarogu
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 200 g mąki pszennej razowej
- 120 g zakwasu pszennego
- 2 łyżeczki soli
- 300 ml ciepłej wody
- Pokrój por w piórka. Rozgrzej tłuszcz na patelni i dodaj por. Smaż aż zmięknie (kilka minut), posyp cukrem i zalej wodą do jego wysokości. Smaż aż woda wyparuje a por stanie się lepki. Odstaw do ostygnięcia.
- Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody.
- Zacznij zagniatać ciasto rękami i powoli dolewać wodę. Dolewaj i zagniataj aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję.
- Do wyłożonej papierem do pieczenia 25-centymetrowej formy wstaw ciasto, uklep je w formie.
- Przykryj formę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na noc (co najmniej 8 godzin).
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 35-40 minut aż ciasto zbrązowieje z góry.
- Wyjmij ciasto z formy i z papieru. Ostudź w temperaturze pokojowej na wyjętej kratce od piekarnika.