Chleb z karmelizowanym porem i twarożkiem

Zdjęcie - Chleb z karmelizowanym porem i twarożkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Im więcej robię bochenków chleba, tym bardziej napycham je co raz większą ilością dodatków. Po prostu tak bywa, że gdy jeden mi zasmakuje i idealnie pasuje do chleba, chcę go mieć za każdym razem, a do tego kolejne, kolejne i kolejne. W związku z tym w moim chlebie bardzo ciężko o dominujące smaki, to jeden wielki miszmasz.

Jednak trzeba uważać, bo można przesadzić. Bochenki wtedy przestają cieszyć prostotą, a atakują podniebienie. Zamiast delektować się smakiem, umysł próbuje bez skutku rozpoznać kolejne składniki. Wtedy zawsze wracam do punktu wyjścia. Tworzę proste ciasto chlebowe i dodaje do niego jeden, maksymalnie dwa nowe smaki. Tak było właśnie z tym.

Zdjęcie - Chleb z karmelizowanym porem i twarożkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W tym bochenku nic nie przeszkadza w delektowaniu się. Twaróg dodaje delikatności, a karmelizowany por przełamuje smak.

Przepis ten dołączam do listy lipcowych wypieków „Na zakwasie i na drożdżach” na blogu Zapach chleba.

Chleb z karmelizowanym porem i twarożkiem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 8 godziny Czas pieczenia: 40 minut Całkowity czas: 8 godziny 40 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 1 mały por (tylko biała część)
  • 1 łyżka tluszczu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 120 g twarogu
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 120 g zakwasu pszennego
  • 2 łyżeczki soli
  • 300 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pokrój por w piórka. Rozgrzej tłuszcz na patelni i dodaj por. Smaż aż zmięknie (kilka minut), posyp cukrem i zalej wodą do jego wysokości. Smaż aż woda wyparuje a por stanie się lepki. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody.
  3. Zacznij zagniatać ciasto rękami i powoli dolewać wodę. Dolewaj i zagniataj aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję.
  4. Do wyłożonej papierem do pieczenia 25-centymetrowej formy wstaw ciasto, uklep je w formie.
  5. Przykryj formę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na noc (co najmniej 8 godzin).
  6. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 35-40 minut aż ciasto zbrązowieje z góry.
  8. Wyjmij ciasto z formy i z papieru. Ostudź w temperaturze pokojowej na wyjętej kratce od piekarnika.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Chleb czosnkowy na drożdżach i pasta z suszonych pomidorów
6

Chleb czosnkowy na drożdżach i…

Laura Laura
Cafe Babilon

Surówka z pora i kukurydzy

Surówka z pora i kukurydzy

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Minitarty z ricottą i szparagami

Minitarty z ricottą i szparaga…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Ciasto zebra marchewkowo – czekoladowe
1

Ciasto zebra marchewkowo – cze…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tajska sałatka z kapusty z sosem orzechowo-pomarańczowym

Tajska sałatka z kapusty z sos…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Zielona sałatka z brokułów i awokado

Zielona sałatka z brokułów i a…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Przepisy z tych kategorii

Tradycyjne curry z kurczaka

Tradycyjne curry z kurczaka

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Tartaletki orkiszowe z rabarbarem

Tartaletki orkiszowe z rabarba…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pizza ze szparagami i salami

Pizza ze szparagami i salami

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Cykoria  z papryką

Cykoria z papryką

figmara figmara
figowe smaki

Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Kompot z rabarbaru i płatków róży

Kompot z rabarbaru i płatków r…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj