Chleb z kakao
Jesteście fanami kakao? Ja uwielbiam je zarówno w wersji ciepłej jak i zimnej. Nic tak dobrze nie rozgrzewa w zimowe wieczory i nie schładza latem. Napój na każdą pogodę!
Forma pitna to nie jedyna propozycja jak użyć kakao. Dodane do deserów nada im szlachetnie czekoladowego smaku, a dodane do chleba? No właśnie. Jakiś czas temu odwiedziłam Tosię i akurat miałam szczęście, że trafiłam na jeszcze ciepły bochenek chleba czekoladowego na zakwasie pszennym. Zakochałam się w tym wytrawnym smaku z dodatkiem kakao. Wypróbowałam więc jak smakuje na drożdżach.
Wielokrotnie podkreślam, że uwielbiam słodko-wytrawne połączenia w pieczywie.Bochenek nie może nie mieć słodkiego akcentu, czy to w postaci suszonych owoców, czy kojarzących się raczej z deserową formą przypraw (jak cynamon czy kakao właśnie). Koniecznie spróbujcie!
Chleb z kakao Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut Czas pieczenia: 30 minut Całkowity czas: 3 godziny Porcje: 1 Składniki- 450 g mąki pszennej chlebowej
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki ciemnego kakao
- ok. 200 ml ciepłej wody
- Pomieszaj ze sobą suche składniki- mąkę, drożdże, sól i kakao.
- Dodaj miód i powoli zacznij dolewać ciepłą wodę. W miarę dolewania, zagniataj ciasto rękami.
- Zagniataj i dolewaj wodę porcjami, aż ciasto osiągnie odchodzącą od ręki, elastyczną konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze intensywnie przez 5 minut.
- Prostokątną formę o długości 15 cm wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść i obsyp otrębami.
- Umieść ciasto w formie i przykryj formę materiałową szmatką.
- Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2,5 godziny, aby ciasto znacznie urosło.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Piecz ok. 30 minut. by sprawdzić czy chleb jest gotowy, wsadź do niego długą wykałaczkę. Jeśli ciasto się do niej nie przykleja, chleb jest gotowy.
- Odstaw bochenek do ostygnięcia poza formą.