Chleb z grubą i chrupiącą skórką

Zdjęcie - Chleb z grubą i chrupiącą skórką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Odkryłam w mieście bardzo dobrą piekarnię więc domowe pieczywo ostatnio rzadko się tu pojawia, jednak od czasu do czasu mam ochotę zanurzyć ręce w cieście chlebowym. Ten przepis jest rewelacyjnie prosty a chleb wychodzi bardzo smaczny. I naprawdę ma pyszną, chrupiącą skórkę.

Źródło

Składniki

  • mąka pszenna chlebowa - 400 g
  • sól - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • drożdże - 15 g
  • woda - 300 g

Instrukcje

 

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier. Wodę wymieszać z drożdżami, wlać do mąki, jednocześnie delikatnie mieszając i zagarniając mąkę do środka. Przykryć folią i odstawić na noc.

Blat kuchenny oprószyć mąką, wyłożyć ciasto, uformować kulę. Uformowany bochenek ułożyć na ściereczce kuchennej wysypanej mąką, łączeniem do dołu. Przykryć ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.

Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Nagrzać garnek żaroodporny. Ostrożnie przełożyć ciasto. Przykryć garnek i wstawić do piekarnika na 30 min. Zdjąć pokrywę i piec dalej aż chleb będzie rumiany - ok. 15 min. Kroić po całkowitym wystudzeniu.

Smacznego:)

Zdjęcie - Chleb z grubą i chrupiącą skórką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chleb żytni z melasą
1

Chleb żytni z melasą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chlebowa chałka z makiem z mąki orkiszowej

Chlebowa chałka z makiem z mąk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułki z przedziałkiem
2

Bułki z przedziałkiem

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka