Chleb z grubą i chrupiącą skórką
Odkryłam w mieście bardzo dobrą piekarnię więc domowe pieczywo ostatnio rzadko się tu pojawia, jednak od czasu do czasu mam ochotę zanurzyć ręce w cieście chlebowym. Ten przepis jest rewelacyjnie prosty a chleb wychodzi bardzo smaczny. I naprawdę ma pyszną, chrupiącą skórkę.
Składniki
- mąka pszenna chlebowa - 400 g
- sól - 1 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
- drożdże - 15 g
- woda - 300 g
Instrukcje
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier. Wodę wymieszać z drożdżami, wlać do mąki, jednocześnie delikatnie mieszając i zagarniając mąkę do środka. Przykryć folią i odstawić na noc.
Blat kuchenny oprószyć mąką, wyłożyć ciasto, uformować kulę. Uformowany bochenek ułożyć na ściereczce kuchennej wysypanej mąką, łączeniem do dołu. Przykryć ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Nagrzać garnek żaroodporny. Ostrożnie przełożyć ciasto. Przykryć garnek i wstawić do piekarnika na 30 min. Zdjąć pokrywę i piec dalej aż chleb będzie rumiany - ok. 15 min. Kroić po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego:)