Chleb z garnka - najszybszy pszenny chleb
O chlebie z garnka pewnie każdy z Was słyszał.
Każdy, kto choć raz marzył się o domowym, ciepłym chlebie z chrupiącą skórką.
Moim przeogromnym marzeniem ( które na bank spełnię! ) jest nauczenie się pieczenia chlebów na zakwasie.
Zanim jednak to nastąpi wypiekam proste, pszenne chleby, które smakują obłędnie i zajada się nimi cała rodzinka, nie mogąc doczekać, gdy wyciągnę z piekarnika.
Dziś mam dla Was przepis, który zapewne już nie raz widzieliście w sieci – na chleb z garnka.
Prosty, szybki chleb, którego przygotowanie absolutnie nie wymaga użycia np. robota kuchennego, a do tego jest banalnie proste!
Zróbcie i Wy – gwarantuję, że chleb z garnka będzie u Was gościł bardzo często!
SKŁADNIKI:
* maka pszenna – 750 g
* drożdże świeże 25 g
* cukier – 0,5 łyżeczki
* sól – 2 płaskie łyżeczki
* olej – 1 łyżka
* ciepła, ale nie gorąca woda – 2 szkl
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Wszystkie składniki mieszamy łyżką ( nie robotem ), odstawiamy pod przykryciem na ok. 30 minut.
Po tym czasie zagniatamy ponownie i odstawiamy na kolejne 30 minut.
Nagrzewamy piekarnik wraz z naczyniem, w którym będziemy piec ( i pokrywką ) do 220C.
Do gorącego wkładamy wyrośnięte ciasto, zmniejszamy temperaturę do 200C i pod przykryciem pieczemy ok. 35 minut.
Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze ok. 25 minut.
Gotowe!