Chleb z dynią na zakwasie

Zdjęcie - Chleb z dynią na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jesień trwa, a wraz z nią króluje dynia. Dlatego na blogu od czasu do czasu pojawia się jakiś dyniowy przepis. Wszystko dlatego, że nadaje ona wypiekom nie tylko smaku, ale też koloru, do tego świetnie smakują zarówno na słono, jak i na słodko.

Tym sposobem na blogu była już słodka dyniowa chałka i brioszki ale także kajzerki, bagietka i chleb tostowy na zakwasie.

W większości przepisów najpierw piekę dynię, a potem ją miksuję na gładką masę lub dodaję w kawałkach. Tym razem jednak starłam ją  na tarce i wyszło równie ciekawie i pysznie, tyle, że mniej kolorowo

Zdjęcie - Chleb z dynią na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z dynią na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z dynią na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z dynią na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chleb z dynią na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 4 godz. 40 min. Porcje: 1 Składniki

  • 600 g mąki pszennej typ 650
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 200 g dyni
  • 280 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
Przepis
  1. Dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odsączamy na sicie z wody, którą puści.
  2. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, sól oraz tartą dynię.
  3. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut.
  4. Zostawiamy pod przykryciem na godzinę. Po tym czasie składamy ciasto w misie jak kopertę i przykrywamy na kolejną godzinę.
  5. W sumie po 2 godzinach podsypujemy ciasto mąką i formujemy okrągły bochenek. Przekładamy go do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i posypanego mąką. Przykrywamy na 2 godziny.
  6. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu. Przerzucamy ciasto na blachę wyłożoną pergaminem. Na środku robimy "czapeczkę" ciągnąć ciasto ku górze. Wstawiamy do pieca.
  7. Chleb pieczemy 10 minut, następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i temperaturę 200 stopni. Chleb pieczemy jeszcze 25-30 minut.
  8. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.

Przepisy z tych kategorii

Cebulowe wianuszki ze słonecznikiem

Cebulowe wianuszki ze słoneczn…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bagietka z karmelizowanym porem i słonecznikiem
1

Bagietka z karmelizowanym pore…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Marchewkowe bułeczki
1

Marchewkowe bułeczki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pity z kukurydzą i szczypiorkiem

Pity z kukurydzą i szczypiorki…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb ogrodnika na zakwasie

Chleb ogrodnika na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb dyniowy na poolish. Po raz drugi
2

Chleb dyniowy na poolish. Po r…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze