Chleb z dynią i mleczkiem kokosowym
Jesień to taki czas,gdzie dynia jest niekwestionowaną królową. Już pierwsze jej owoce przynoszą niezliczone posty blogerów, prześcigających się w co raz to bardziej kreatywnych przepisach. Przez cały ten czas na podium stoi połączenie dyni z mleczkiem kokosowym, szczególnie w zupie.
Nie jestem wielką fanką zupy dyniowej, ale gdybym była, z pewnością kochałam bym ją właśnie w takim wydaniu. Słodycz dyni, słodycz mleczka plus coś ostrego przełamującego tę słodycz. I jak zwykle te myśli doprowadziły mnie do wniosku, że najlepiej wypróbować to połączenie w chlebie. Jak zwykle nie zawiodło.
Chleb z dynią i mleczkiem kokosowym Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 2 godz. 30 min. Porcje: 1 Składniki- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 100 g puree z dyni
- 100 g mleczka kokosowego
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- ok. 50 ciepłej wody
- Pomieszaj ze sobą suche składniki- mąkę, drożdże i sól.
- Dodaj puree z dyni i mleczko kokosowe. Zacznij zagniatać ciasto.
- W miarę zagniatania dolej tyle wody, aby ciasto było elastyczne i odchodziło od rąk. U mnie była to część podana w przepisie, ale może to zależeć indywidualnie od gęstości puree z dyni.
- Zagniataj jeszcze kilka minut.
- Z ciasta uformuj kulę, ułóż ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zrób nożem krzyżyk na cieście.
- Odstaw do wyrośnięcia na ok. 2 godziny, przykryte materiałową szmatką.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw ciasto i piecz ok. 30 minut aż lekko zbrązowieje.
- Odstaw chleb do ostygnięcia.