Chleb z ciecierzycą (Pane con ceci)
Szczerze mówiąc, bardzo mnie ten chleb zaskoczył, bo nie spodziewałam się, że będzie aż taki smaczny. Ciecierzyca nie ma zdecydowanego smaku, a podczas gotowania nie pachnie zbyt apetycznie. Jednak w połączeniu z mąką, nadaje chlebkowi wilgotność i całkiem miły smak. Skórka jest chrupiąca i bardzo pyszna.
Zdecydowanie polecam Wam ten wypiek, a przepis zaczerpnęłam z "Kuchni włoskiej".
Składniki:
150 g ciecierzycy (można skorzystać z puszkowej, ale wtedy musi być jej 250 g)
4 szklanki mąki pszennej razowej
25 g drożdży
50 ml oliwy z oliwek
łyżka soli morskiej
łyżeczka cukru
Ciecierzycę dzień wcześniej zalej wodą i odstaw na całą noc. Na drugi dzień ugotuj w tej samej wodzie do miękkości. Kiedy wystygnie, zmiel ją w mikserze lub w maszynce do mięsa. Drożdże rozmieszaj z odrobiną ciepłej wody i cukrem, a potem odstaw do momentu, aż się spienią. Wymieszaj wszystkie składniki, dodając odpowiednią ilość ciepłej wody, i wyrób ciasto. Jeżeli wyrabiasz ręcznie, powinno to trwać około 30 minut, w robocie kuchennym oczywiście krócej (ok. 10 minut).
Po wyrobieniu, zostaw ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie, krótko wyrób je jeszcze raz, a następnie włóż do foremki i znowu zostaw.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wierzch ciasta posmaruj oliwą z oliwek i włóż je do pieca. Piecz przez około godzinę.