Chleb wieloziarnisty II
Warto mieć pod ręką przepis na szybki, prosty i do tego smaczny chleb. Taki właśnie jest ten chlebek z ziarnami. Zastanawiałam się, czy publikować tę recepturę, bo niedawno piekłam bardzo podobny chleb . Zdecydowałam, że jednak tak, bo mimo podobieństwa przepisów każdy z tych wypieków był inny. Bardziej odpowiada mi struktura miąższu właśnie w tym chlebie poniżej. Zmniejszyłam tylko ilość soli i cukru, jak dla mnie była nieco za duża.
przepis znalazłam u Joli
Składniki (na 2 keksówki o długości 30 cm) :
- 40 g świeżych drożdży
- 900 g mąki pszennej ( u mnie typ 650)
- 900 ml ciepłej wody (ale nie gorącej, bo zabije drożdże)
- 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej lub 1 szklanka dowolnych otrębów
- 1 łyżka soli (w oryginale 2 łyżki)
- 1 łyżka cukru (w oryginale 2 łyżki)
- 1 szklanka dowolnych ziaren (u mnie słonecznik, dynia i siemię)
do posmarowania foremek:
- masło lub margaryna
- otręby
do posypania :
- garść mieszanki ziaren słonecznika, dyni i siemienia
Drożdże dokładnie rozpuścić w wodzie. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Zrobić dołek, wlać wodę z drożdżami. Odstawić na 15 minut.
Po 15 minutach zawartość miski wymieszać dokładnie łyżką ( ja mieszałam mikserem, z końcówkami hakami). Odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 15 minut.
Ciasto przełożyć do keksówek posmarowanych masłem i oprószonych otrębami (powinno zajmować nie więcej niż 2/3 wysokości foremki). Wyrównać powierzchnię łyżką zamoczoną w wodzie (lub po prostu mokrą dłonią). Posypać ziarnami. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C - na drugi poziom od dołu, i piec przez ok.1 godzinę. Wyjąć upieczony chleb z foremki (powinien bez problemu z niej wypaść). Ostudzić na kratce.