Chleb wieloziarnisty II

Chleb wieloziarnisty II jest modyfikacją pierwszej bardzo smacznej wersji, dzisiejszy przepis ten ma tę przewagę, że jest naprawdę błyskawiczny w przygotowaniu i łatwy! Ciasto wyrabiamy przy tylko pomocy łyżki, więc nie trzeba mieć nawet robota kuchennego do wyrabiania, a to zapewne ucieszy wielu z Was Po wymieszaniu ciasta przekładamy je do formy i od razu wstawiamy do letniego piekarnika, chleb rośnie tam około 20 minut, następnie podnosimy temperaturę i pieczemy kolejne kilkadziesiąt minut. Chleb nie potrzebuje dwukrotnego wyrastania jak to zazwyczaj bywa przy pieczywie na drożdżach! Smakuje wyśmienicie i to ze wszystkimi dodatkami, jest miękki w środku z mnóstwem maleńkich dziurek i  ma chrupiącą skórkę, jest smaczny zaraz po upieczeniu jaki i po kilku dniach. Do chleba użyłam siemienia lnianego, które sprawia, że pieczywo jest wilgotne i nie starzeje się zbyt szybko. Często przygotowuję z niego grzanki, które podaję z kozim serem, awokado, dużą ilością zielonej kolendry, domowym majonezem i ogórkiem kiszonym, pyszności! Zapraszam częstujcie się

Chleb wieloziarnisty II Zdjęcie - Chleb wieloziarnisty II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 70 min Całkowity czas 1 godzina 20 min Autor: Anna Typ dania: Pieczywo Ilość porcji: 1 Składniki
  • 530 g mąki krupczatki
  • 12 g drożdży świeżych lub 4 g suchych
  • 10 g soli - łyżka
  • 1 łyżka miodu
  • 500 ml letniej wody
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 4 łyżki nasion słonecznika
  • ½ szklanki otrąb żytnich
  • 1 łyżeczka czarnuszki
Instrukcje
  1. Do miski wlać wodę, miód, drożdże wymieszać następnie dodać nasiona (1 łyżeczkę czarnuszki), mąkę oraz pozostałe składniki całość wymieszać wystarczy łyżką do połączenie się składników
  2. Foremkę o wymiarach około wysmarować olejem i obsypać np. otrębami przełożyć do niej ciasto, wierzch chleba posypać czarnuszką lub innymi ulubionymi ziarenkami
  3. Formę z chlebem wstawić do piekarnika nagrzanego do 40 st C po 15-20 minutach zwiekszyć temperaturę do 230 st C i piec przez około 50 minut
  4. Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki i wystudzić na kratce
  5. Smacznego!
 

Zdjęcie - Chleb wieloziarnisty II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb wieloziarnisty II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułki z przedziałkiem
2

Bułki z przedziałkiem

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Chleb żytni Radziwiłłowski na zakwasie we wrześniowej Piekarni!

Chleb żytni Radziwiłłowski na…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Bułki na kefirze
2

Bułki na kefirze

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Bajgle

Bajgle

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia