Chleb wieloziarnisty II

Chleb wieloziarnisty II jest modyfikacją pierwszej bardzo smacznej wersji, dzisiejszy przepis ten ma tę przewagę, że jest naprawdę błyskawiczny w przygotowaniu i łatwy! Ciasto wyrabiamy przy tylko pomocy łyżki, więc nie trzeba mieć nawet robota kuchennego do wyrabiania, a to zapewne ucieszy wielu z Was Po wymieszaniu ciasta przekładamy je do formy i od razu wstawiamy do letniego piekarnika, chleb rośnie tam około 20 minut, następnie podnosimy temperaturę i pieczemy kolejne kilkadziesiąt minut. Chleb nie potrzebuje dwukrotnego wyrastania jak to zazwyczaj bywa przy pieczywie na drożdżach! Smakuje wyśmienicie i to ze wszystkimi dodatkami, jest miękki w środku z mnóstwem maleńkich dziurek i  ma chrupiącą skórkę, jest smaczny zaraz po upieczeniu jaki i po kilku dniach. Do chleba użyłam siemienia lnianego, które sprawia, że pieczywo jest wilgotne i nie starzeje się zbyt szybko. Często przygotowuję z niego grzanki, które podaję z kozim serem, awokado, dużą ilością zielonej kolendry, domowym majonezem i ogórkiem kiszonym, pyszności! Zapraszam częstujcie się

Chleb wieloziarnisty II Zdjęcie - Chleb wieloziarnisty II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 70 min Całkowity czas 1 godzina 20 min Autor: Anna Typ dania: Pieczywo Ilość porcji: 1 Składniki
  • 530 g mąki krupczatki
  • 12 g drożdży świeżych lub 4 g suchych
  • 10 g soli - łyżka
  • 1 łyżka miodu
  • 500 ml letniej wody
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 4 łyżki nasion słonecznika
  • ½ szklanki otrąb żytnich
  • 1 łyżeczka czarnuszki
Instrukcje
  1. Do miski wlać wodę, miód, drożdże wymieszać następnie dodać nasiona (1 łyżeczkę czarnuszki), mąkę oraz pozostałe składniki całość wymieszać wystarczy łyżką do połączenie się składników
  2. Foremkę o wymiarach około wysmarować olejem i obsypać np. otrębami przełożyć do niej ciasto, wierzch chleba posypać czarnuszką lub innymi ulubionymi ziarenkami
  3. Formę z chlebem wstawić do piekarnika nagrzanego do 40 st C po 15-20 minutach zwiekszyć temperaturę do 230 st C i piec przez około 50 minut
  4. Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki i wystudzić na kratce
  5. Smacznego!
 

Zdjęcie - Chleb wieloziarnisty II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb wieloziarnisty II - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Bagietki z zimną fermentacją
1

Bagietki z zimną fermentacją

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Bułeczki z sezamem al’a bajgle
1

Bułeczki z sezamem al’a bajgle

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem na zakwasie
1

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb z płaskurki na zakwasie
1

Chleb z płaskurki na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenny z płatkami owsianymi mieszany łyżką
1

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bürli – tradycyjne szwajcarskie bułki z wodą drożdżową z winogron
1

Bürli – tradycyjne szwaj…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne