Chleb wiejski na zakwasie
Zastanawiam się czasem jak wyglądało wypiekanie chleba dziesiątki i setki lat temu. Nie było piekarni, czy supermarketów, w których można kupić nafaszerowany chemią bochenek. Wyobrażam sobie, że w każdym domu gospodynie wyrabiały ciasto chlebowe, co musiało być swego rodzaju rytuałem, a później, po wyjęciu go z pieca, w domostwie rozchodził się piękny zapach chrupiącej skórki.
Co może łączyć nasze czasy z czasami dawnymi? Może właśnie ten piękny zapach.
Zamarzył mi się chleb- połączenie jedynie mąki razowej i pełnoziarnistej. Dzięki wyrastaniu w koszu, ma piękne „słoje” , które wyglądają rustykalnie i jak z wiejskiego pieca. Spodobało mi się to wyobrażenie, przedstawiam wam więc wiejski chleb na zakwasie.
5.0 z 1 ocen Chleb wiejski na zakwasie Autor: Sliwka Czas przygotowania: 16 godz. Czas pieczenia: 35 min. Całkowity czas: 16 godz. 35 min. Porcje: 1 Składniki- Zaczyn:
- 1 łyżeczka zakwasu pszennego
- 50 g mąki pszennej razowej
- 25 g mąki pszennej chlebowej
- 75 ml ciepłej wody
- Ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 300 g mąki pszennej razowej
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki soli
- 10 g miodu
- 75 g jogurtu greckiego
- 200 ml ciepłej wody
- Pomieszaj ze sobą składniki na zaczyn w misce. Przykryj materiałową ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6-8 godzin.
- P upływie tego czasu dodaj do zaczynu całą resztę składników i wyrób ciasto.
- Wyrabiaj kilka minut. Ciasto powinno mieć elastyczną konsystencję.
- Umieść ciasto w obsypanym mąką koszu do wyrastania chleba, przykryj materiałową ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu na noc (na ok. 8 godzin).
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Przełóż chleb na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika.
- Piecz ok. 35 minut aż chleb mocno zbrązowieje.
- Wyjmij z piekarnika i ostudź na wyjętej z piekarnika kratce.