Chleb wiejski

Zdjęcie - Chleb wiejski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To dosyć zabawne, bo zazwyczaj epitet „wiejski” lub „wieśniacki” używany jest w negatywnym znaczeniu. Wiejska może być impreza w remizie, buty, a nawet maniery.

Dziś chciałam wszystkim pokazać, że słowo wiejski może być stosowane także by wyrazić coś pysznego. Dowodem na to jest chleb wiejski z ziemniakami, który jest zaprzeczeniem obraźliwego przesłania tego wyrazu.

Dzięki dodatkowi purée ziemniaczanego nabrał on wyjątkowego smaku i stał się wilgotny. Takie chleby lubię najbardziej – miękkie w środku, z chrupiącą skórką.

Zdjęcie - Chleb wiejski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb wiejski

  • 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 200 g purée ziemniaczanego (ok. 4 małe ziemniaki)
  • łyżeczka suszonych drożdży instant
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 250 ml letniej wody
  1. W dużej misce łączymy mąkę z purée ziemniaczanym, przygotowanym z 200 g ziemniaków. Dodajemy sól, cukier oraz drożdże (zdjęcie numer 2, krok 1).
  2. W mące robimy wgłębienie i zagniatamy ciasto, powoli wlewając przegotowaną, letnią wodę. Wyrabiamy ciasto przez 10 minut. Ciasto będzie lśniące i lepiące (zdjęcie numer 2, krok 2).
  3. Misę przykrywamy czystą ściereczką i zanosimy w ciepłe miejsce na godzinę. Powinno w tym czasie podwoić objętość.
  4. Ciasto wyciągamy z miski, ręce obsypujemy mąką i krótko zagniatamy je ponownie. Ciasto będzie się lepiło do rąk, nie należy się tym przejmować. Po kilku minutach formujemy chleb w okrągły bochenek (zdjęcie numer 2, krok 3) i kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu (np. obok rozgrzanego piekarnika) na kolejną godzinę.
  5. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, chleb nacinamy w „gwiazdkę” jak kajzerkę i pieczemy przez 35 minut, wyciągamy i studzimy przed spożyciem.

Przepisy z tych kategorii

Pszenno - orkiszowy chleb z ziemniakami i suszonymi pomidorami
1

Pszenno - orkiszowy chleb z zi…

Baladynka Baladynka
Na słodko lub wytrawnie

Chleb czosnkowy z ziemniakami*
4

Chleb czosnkowy z ziemniakami*

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Rogaliki Kifli

Rogaliki Kifli

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb z kawą

Chleb z kawą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb proteinowy (ketogeniczny)
1

Chleb proteinowy (ketogeniczny…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Muffiny angielskie
2

Muffiny angielskie

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Rogaliki Kifli

Rogaliki Kifli

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Batony owsiane wg Nigelli

Batony owsiane wg Nigelli

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Domowe Twixy bez cukru
1

Domowe Twixy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Biszkopt z musem pomarańczowym i cytrynową pianką

Biszkopt z musem pomarańczowym…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Śledzie z gruszką i żurawiną
1

Śledzie z gruszką i żurawiną

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Kiszone patisony

Kiszone patisony

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj