Chleb w 100% owsiany
Wymyśliłam sobie ten chleb już jakiś czas temu, kiedy czytelnicy bloga podpytywali czy pojawią się przepisy z mąką owsianą. Mąkę tę można kupić w większości marketów, albo samemu zmielić płatki owsiane w domu. Co prawda mówi się, że większość płatków owsianych może zawierać w sobie gluten, ale mąką ta znacznie odbiega od pszennej, żytniej i orkiszowej. Dlatego upieczenie chleba z samej mąki owsianej to wyzwanie, bo jest nawet bardziej kłopotliwa niż niejedna mąka bezglutenowa.
Na szczęście udało mi się w końcu opracować recepturę na chleb owsiany, który się nie kruszy i jest bardzo smaczny. Z czystym sumieniem mogę się podzielić przepisem
Do ciasta dodałam oprócz mąki owsianej: owsiankę, ubite białka i żółtka. Wierzch posypałam jeszcze otrębami owsianymi, ale możecie w sumie wybrać ziarna.
Chleb w 100% owsiany Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 45 min. Czas pieczenia: 35 min. Całkowity czas: 2 godz. 20 min. Porcje: 1 Składniki
- 500 g mąki owsianej
- 2 jajka
- 50 g płatków owsianych + 200 ml mleka
- 250 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 7 g suszonych drożdży instant
- 2 łyżki otrębów owsianych
- Białko jajka ubijamy na sztywną pianę.
- Do rondla wsypujemy płatki owsiane, zalewamy mlekiem i gotujemy na średnim ogniu kilka minut. Owsiankę studzimy.
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy żółtka jajek, owsiankę, drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem 2-3 minut. Dodajemy białka i delikatnie miksujemy jeszcze chwilę. Ciasto powinno być plastyczne, może być odrobinę lepiące.
- Formę keksówkę (10x24cm) wykładamy pergaminem. Zwilżamy dłonie wodą i przekładamy plastyczną masę do formy. Wierzch wyrównujemy posypujemy otrębami owsianymi. Przykrywamy ściereczką na 1,5 h.
- Chleb wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy trybem góra-dół przez 20 minut w 200 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 i dopiekamy jeszcze przez 15 minut.
- Upieczony chleb wyciągamy z formy, studzimy na kuchennej kratce.