Chleb „szarlotka”
Dzisiaj Tłusty Czwartek! Ile zjedliście pączków? Ja już ledwo oddycham:)
Tłusty Czwartek jednak nie musi oznaczać zjadania pączka za pączkiem. Można sobie pozwolić na inne słodycze, które normalnie sobie odpuszczamy, na przykład szarlotkę. Albo lepiej- chleb szarlotkę!
Ten chleb piekę już któryś raz i jest przepyszny. Moją „szarlotkę” tworzę z pokrojonych w kostkę jabłek, mielonych migdałów, miodu i przede wszystkim cynamonu. Smakuje wyśmienicie, nawet z wytrawnymi dodatkami!
Chleb „szarlotka” Autor: Sliwka Czas przygotowania: 14 godz. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 14 godz. 30 min. Porcje: 1 Składniki- Zaczyn:
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżka zakwasu pszennego
- 150 ml ciepłej wody
- Ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 500 g mąki pszennej
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 130 g pokrojonego w kostkę jabłka
- 50 g mielonych migdałów
- 2 łyżeczki soli
- 20 g miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 225 ml ciepłej wody
- Pomieszaj składniki na zaczyn. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 6 h- 8 h.
- Pomieszaj Wszystkie składniki na ciasto właściwe oprócz wody.
- Powoli wlewaj wodę i zagniataj ciasto. Zagniataj i wlewaj aż ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję a następnie jeszcze przez kilka minut.
- Uformuj z ciasta kulę i ułóż w koszyku do wyrastania chleba, który wcześniej został wyłożony szmatka, a szmatka oprószona mąką.
- Ciasto odstaw do wyrośnięcia przykryte szmatką w ciepłym miejscu na ok. 8 godzin (najlepiej na noc).
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Piecz ok. 30 minut, aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego drewnianego patyczka nie przyklei się do niego ciasto.
- Odstaw do ostygnięcia
- Kromkę chleba możesz posmarować Smakowitą de Luxe