Chleb świąteczny z makiem

Chleb świąteczny z makiem

Zdjęcie - Chleb świąteczny z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb świąteczny z makiem

Chleb świąteczny z makiem to wyjątkowy wypiek, który doskonale wpisuje się w atmosferę świąt i rodzinnych spotkań. Jego charakterystyczny, nieco słodkawy smak oraz nuta maku sprawiają, że staje się on nieodłącznym elementem świątecznego stołu. W tym przepisie połączyłam wyjątkowe właściwości mąki żytniej pełnoziarnistej z delikatną mąką gryczaną, dodając do nich aromatyczny mak. Użycie aktywnego zakwasu żytniego wzbogaca smak chleba i sprawia, że jest on bardziej miękki i dłużej zachowuje świeżość. Chleb ten świetnie pasuje do świątecznych pasztetów i serów.

Kluczowym składnikiem chleba świątecznego z makiem jest aktywny zakwas żytni. Pamiętajcie, że zakwas potrzebuje czasu, aby osiągnąć pełną aktywność. Zaplanujcie dokarmianie zakwasu na ok. 8 godzin przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta na chleb. Jeśli przechowujecie swój zakwas w lodówce, idealnie będzie rozpocząć proces aktywowania zakwasu 12-24 godziny wcześniej. W tym czasie dokarmicie swój zakwas dwa lub trzy razy, dzięki czemu odzyska pełną moc.

Jeśli nie masz zakwasu żytniego, a chcesz wyhodować go samodzielnie, to tutaj znajdziesz mój poradnik Zakwas żytni – krok po kroku. W razie problemów i pytań: jak piec chleby zakwasowe – przeczytaj mój poradnik „Dlaczego mój chleb na zakwasie się nie udał”. Potem wyjdzie Ci już każdy wypiek na zakwasie jak choćby „Chleb z ziołami” czy „Chleb 4 ziarna na zakwasie”.

Do upieczenia tego chleba wykorzystałam formę keksową o długości 30 cm, by uzyskać idealny kształt chleba.

Polecane przepisy na chleby domowe

W klimacie świątecznym polecam Joululimppu fiński chleb świąteczny – symbol Bożego Narodzenia w Finlandii. Jego charakterystyczny słodki smak i aromatyczna nuta sprawiają, że jest ciekawym dodatkiem do świątecznych posiłków. Kto lubi chleb bogaty w ziarna, otręby i suszone owoce, temu zasmakuje chleb noworoczny z błonnikiem. Doskonałe połączenie smaku i zdrowia.

 

Pytania odnośnie pieczenia chleba w domu

W razie wątpliwości piszcie w komentarzu pod przepisem. Chętnie przeczytam też, jak smakowały Wasze domowe chleby 🙂

 

 

Czas całkowity: 8 godz. 5 min.
Czas wyrastania: 12 godz. 50 min.
Czas wypieku: 45 min.

Składniki na chleb świąteczny z makiem:

foremki 30 x 10 cm :

  1. woda - 450 ml
  2. aktywny zakwas żytni - 200 g
  3. mak - 50 g
  4. mąka gryczana - 200 g
  5. sól - 15 g
  6. mąka żytnia pełnoziarnista - 400 g

 

Potrzebne narzędzia:

  1. misa na ciasto chlebowe
  2. waga kuchenna
  3. ściereczka
  4. koszyk do wyrastania pieczywa

 

Jak zrobić chleb świąteczny z makiem?


1. Odpowiednio wcześniej dokarmiamy zakwas żytni, aby w momencie pieczenia chleba był w szczycie aktywności. (Jak to zrobić, omawiam w poradniku o zakwasie \\\\\\\\\\\\\\\"Zakwas żytni – krok po kroku.\\\\\\\\\\\\\\\")
2. Wszystkie składniki chleba świątecznego z makiem dokładnie mieszamy mikserem lub łyżką. Składniki powinny dokładnie się połączyć, ale ciasto nie wymaga długiego wyrabiania.
3. Ciasto na chleb świąteczny z makiem przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy. Ciasto powinno sięgać maksymalnie 2/3 wysokości formy. Dekorujemy ziarnami maku. Przykrywamy szczelnie i odstawiamy do wyrpśnięcia. Wyrośnięte ciasto powinno wypełnić formę, a na powierzchni mają zacząć pojawiać się lekkie rozstępy i dziurki.
4. Wyrośnięty chleb świąteczny z makiem pieczemy w temperaturze 220 stopni C przez 15 minut. Następnie obniżamy temperaturę i pieczemy przez kolejne 30 minut. Upieczony chleb świąteczny z makiem studzimy na kratce i kroimy dopiero po ostudzeniu.

Zdjęcie - Chleb świąteczny z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb świąteczny z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb świąteczny z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb świąteczny z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów