Chleb świąteczny z makiem
Chleb świąteczny z makiem
Chleb świąteczny z makiem to wyjątkowy wypiek, który doskonale wpisuje się w atmosferę świąt i rodzinnych spotkań. Jego charakterystyczny, nieco słodkawy smak oraz nuta maku sprawiają, że staje się on nieodłącznym elementem świątecznego stołu. W tym przepisie połączyłam wyjątkowe właściwości mąki żytniej pełnoziarnistej z delikatną mąką gryczaną, dodając do nich aromatyczny mak. Użycie aktywnego zakwasu żytniego wzbogaca smak chleba i sprawia, że jest on bardziej miękki i dłużej zachowuje świeżość. Chleb ten świetnie pasuje do świątecznych pasztetów i serów.
Kluczowym składnikiem chleba świątecznego z makiem jest aktywny zakwas żytni. Pamiętajcie, że zakwas potrzebuje czasu, aby osiągnąć pełną aktywność. Zaplanujcie dokarmianie zakwasu na ok. 8 godzin przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta na chleb. Jeśli przechowujecie swój zakwas w lodówce, idealnie będzie rozpocząć proces aktywowania zakwasu 12-24 godziny wcześniej. W tym czasie dokarmicie swój zakwas dwa lub trzy razy, dzięki czemu odzyska pełną moc.
Jeśli nie masz zakwasu żytniego, a chcesz wyhodować go samodzielnie, to tutaj znajdziesz mój poradnik Zakwas żytni – krok po kroku. W razie problemów i pytań: jak piec chleby zakwasowe – przeczytaj mój poradnik „Dlaczego mój chleb na zakwasie się nie udał”. Potem wyjdzie Ci już każdy wypiek na zakwasie jak choćby „Chleb z ziołami” czy „Chleb 4 ziarna na zakwasie”.
Do upieczenia tego chleba wykorzystałam formę keksową o długości 30 cm, by uzyskać idealny kształt chleba.
Polecane przepisy na chleby domowe
W klimacie świątecznym polecam Joululimppu fiński chleb świąteczny – symbol Bożego Narodzenia w Finlandii. Jego charakterystyczny słodki smak i aromatyczna nuta sprawiają, że jest ciekawym dodatkiem do świątecznych posiłków. Kto lubi chleb bogaty w ziarna, otręby i suszone owoce, temu zasmakuje chleb noworoczny z błonnikiem. Doskonałe połączenie smaku i zdrowia.
Pytania odnośnie pieczenia chleba w domu
W razie wątpliwości piszcie w komentarzu pod przepisem. Chętnie przeczytam też, jak smakowały Wasze domowe chleby 🙂
Czas całkowity: 8 godz. 5 min.
Czas wyrastania: 12 godz. 50 min.
Czas wypieku: 45 min.
Składniki na chleb świąteczny z makiem:
foremki 30 x 10 cm :
- woda - 450 ml
- aktywny zakwas żytni - 200 g
- mak - 50 g
- mąka gryczana - 200 g
- sól - 15 g
- mąka żytnia pełnoziarnista - 400 g
Potrzebne narzędzia:
- misa na ciasto chlebowe
- waga kuchenna
- ściereczka
- koszyk do wyrastania pieczywa
Jak zrobić chleb świąteczny z makiem?
1. Odpowiednio wcześniej dokarmiamy zakwas żytni, aby w momencie pieczenia chleba był w szczycie aktywności. (Jak to zrobić, omawiam w poradniku o zakwasie \\\\\\\\\\\\\\\"Zakwas żytni – krok po kroku.\\\\\\\\\\\\\\\")
2. Wszystkie składniki chleba świątecznego z makiem dokładnie mieszamy mikserem lub łyżką. Składniki powinny dokładnie się połączyć, ale ciasto nie wymaga długiego wyrabiania.
3. Ciasto na chleb świąteczny z makiem przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy. Ciasto powinno sięgać maksymalnie 2/3 wysokości formy. Dekorujemy ziarnami maku. Przykrywamy szczelnie i odstawiamy do wyrpśnięcia. Wyrośnięte ciasto powinno wypełnić formę, a na powierzchni mają zacząć pojawiać się lekkie rozstępy i dziurki.
4. Wyrośnięty chleb świąteczny z makiem pieczemy w temperaturze 220 stopni C przez 15 minut. Następnie obniżamy temperaturę i pieczemy przez kolejne 30 minut. Upieczony chleb świąteczny z makiem studzimy na kratce i kroimy dopiero po ostudzeniu.