Chleb świąteczny na zakwasie
Pewnie każdy kiedyś słyszał powiedzonko „Święta, święta i po świętach”. Dla jednych to smutna wiadomość, bo oznacza to koniec świątecznej rozpusty i chwil spędzonych z bliskimi. Innych to niesamowicie cieszy, bo święta dla wielu osób to bardzo stresujący okres, pełen męczących rodzinnych spotkań.
Mnie ten fakt smuci i mimo, iż od dziś czeka mnie powrót do wielu obowiązków, to cały czas jednak czuję świąteczno-sylwestrową atmosferę. W końcu już za kilka dni będziemy żegnać stary rok, a witać nowy. To sprawia, że ten cudowny okres można przedłużyć do 1 stycznia.
Chleb świąteczny na zakwasie to po prostu chleb pszenno-razowy z dodatkiem suszonych owoców, orzechów i maku. Podałam go podczas wigilijnej wieczerzy i cieszyłam się jego smakiem podczas śniadania w Boże Narodzenie. I mimo jego świątecznej nazwy uważam, że śmiało można go upiec teraz lub na sylwestra, by zaplanować sobie smaczne śniadanie 1 stycznia.
Chleb świąteczny na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 5 godziny Czas pieczenia: 40 minut Całkowity czas: 5 godziny 40 minut Porcje: 1 Składniki- 300 g mąki pszennej chlebowej typ 650
- 200 g mąki pszennej razowej
- 200 g aktywnego zakwasu żytniego
- 250 ml letniej wody
- 2-3 łyżki maku
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 100 g bakalii/suszonych owoców (u mnie suszona papaja, żurawina i orzechy laskowe)
- Mąki mieszamy ze sobą, solą, cukrem i makiem. Dodajemy dokarmiony wcześniej zakwas i mieszamy.
- Powoli wlewamy letnią, lecz nie gorącą wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto na chleb. Po dodaniu połowy porcji wody, wrzucamy bakalie. Mieszamy i dalej dolewamy wody, wyrabiając ręcznie lub mikserem ciasto. Po chwili wyrabiania ciasto powinno osiągnąć konsystencję kuli z ciasta. Jeśli klei się do rąk, należy ciasto podsypać mąką. Przekładamy ja do oprószonej misy mąką i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
- Następnie z lekko podrośniętego ciasta formujemy 3 kuli z ciasta lub formujemy je na kształt keksówki. Podłużną formę smarujemy masłem i obsypujemy otrębami lub wykładamy pergaminem. Przekładamy do środka ciasto, przykrywamy je ściereczką i zostawiamy w cieple na kolejne 2-3 godziny.
- Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni, chleb pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 25-30 minut. Keksówkę wyjmujemy z piekarnika, a chleb z formy. Studzimy przed podaniem.