Chleb słońce
Nadchodzą ciemne dni. Bardzo ciemne. Właściwie, gdy się budzę jest jeszcze trochę ciepło, a gdy wracam z pracy jest znowu ciemno. Przesiaduję więc w biurze całe światło dzienne i boję się, że doprowadzi mnie to do depresji!
Niestety nie ma sposobu, żeby zmusić słońce do świecenia dłużej. Można jednak obejść to w inny sposób. Oczywiście chlebem!
Dzisiaj tworzę więc chleb-słońce, poprzez zrobienie fajnych nacięć nożyczkami na cieście chlebowym. Można oczywiście słońce odpowiednio przyprawić, posypać ziarnami, czy dodać ulubione składniki. Ja przedstawiam wam dzisiaj wersje „czystą”.
Podarujcie sobie słońce!
Chleb- słońce Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. 15 min. Czas pieczenia: 20 min. Całkowity czas: 2 godz. 35 min. Porcje: 1 Składniki- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 240 ml ciepłej wody
- Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki.
- Zagnieć jednolite ciasto i zagniataj jeszcze kilka minut.
- Umieść ciasto w misce, przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
- Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę i uformuj rulon.
- Połącz końcówki rulonu, aby stworzyć okrąg.
- Pokrój ciasto nożyczkami, aby stworzyć słońce (jak na zdjęciu).
- Umieść „słońce” na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem szmatki jeszcze na ok. 45 minut.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Piecz ok. 20 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje.
- Jeszcze lekko ciepłą kromkę posmaruj Smakowitą de Luxe.