Chleb słońce

Chleb słońce

Zdjęcie - Chleb słońce - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiNadchodzą ciemne dni. Bardzo ciemne. Właściwie, gdy się budzę jest jeszcze trochę ciepło, a gdy wracam z pracy jest znowu ciemno. Przesiaduję więc w biurze całe światło dzienne i boję się, że doprowadzi mnie to do depresji!

Niestety nie ma sposobu, żeby zmusić słońce do świecenia dłużej. Można jednak obejść to w inny sposób. Oczywiście chlebem!

Zdjęcie - Chleb słońce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiaj tworzę więc chleb-słońce, poprzez zrobienie fajnych nacięć nożyczkami na cieście chlebowym. Można oczywiście słońce odpowiednio przyprawić, posypać ziarnami, czy dodać ulubione składniki. Ja przedstawiam wam dzisiaj wersje „czystą”.

Podarujcie sobie słońce!

Chleb- słońce Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. 15 min. Czas pieczenia: 20 min. Całkowity czas: 2 godz. 35 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 240 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki.
  2. Zagnieć jednolite ciasto i zagniataj jeszcze kilka minut.
  3. Umieść ciasto w misce, przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
  4. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę i uformuj rulon.
  5. Połącz końcówki rulonu, aby stworzyć okrąg.
  6. Pokrój ciasto nożyczkami, aby stworzyć słońce (jak na zdjęciu).
  7. Umieść „słońce” na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem szmatki jeszcze na ok. 45 minut.
  8. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  9. Piecz ok. 20 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje.
  10. Jeszcze lekko ciepłą kromkę posmaruj Smakowitą de Luxe.

3.1.09

Kategorie przepisów