Chleb- ślimak z masą makową
Idą Święta i trudno temu zaprzeczyć. Nie da się dłużej ignorować znaków na niebie i ziemi, ale właściwie kto chciałby to robić. Przecież to jeden z najpiękniejszych czasów w roku. Szczególnie kulinarnie.
Co roku szaleję ze świątecznymi wypiekami i eksperymentuję z chlebem. Jakiś czas temu wymyśliłam sobie chleb ślimak. Taki, który nie byłby do końca makowcem, ale jednak do niego by nawiązywał, dzięki makowemu szlaczkowi w środku.
Udał się dokładnie tak jak go sobie wymarzyłam. Lekko podgrzana kromka smakuje jak niebo, a ja wmawiam sobie, że wcale nie jem ciasta, tylko niewinną kromkę chleba.
Zapraszamy teraz częściej na stronie w okresie przedświątecznym po więcej chlebowych inspiracji!
Chleb- ślimak z masą makową Autor: Tosia i Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 2 godz. 25 min. Porcje: 1 Składniki- 550 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 60 g roztopionego masła
- 250 ml ciepłego mleka
- 75 ml ciepłej wody
- masa makowa (ok 4 łyżki do rozsmarowania)
- Połącz ze sobą wszystkie składniki oprócz masy makowej. Zagniataj aż stworzą jednolite, elastyczne ciasto. Jeśli lekko się klei, posyp je niewielką ilością mąki.
- Zagniataj kilka minut.
- Rozwałkuj ciasto na oprószonym mąką blatem na prostokąt o długości 30 centymetrów (lub długości twojej formy do pieczenia). Rozsmaruj na nim masę makową jak na zdjęciu.
- Zwiń ciasto w rulon i umieść je w wyłożonej papierem do pieczenia 30-centymetrowej, prostokątnej foremce. Uklep ciasto w formie i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Umieść foremkę z piekarniku i piecz ok. 25 minut.
- Wyjmij z foremki, z papieru i ostudź na wyłożonej papierem do pieczenia kratce.
- Jeszcze lekko ciepłą kromkę posmaruj Smakowitą z masłem.