Chleb Rossiysky z ziarnami

Chleb Rossiysky z ziarnami
Zdjęcie - Chleb Rossiysky z ziarnami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Bardzo lubię żytnie chlebki w przeciwieństwie do mojej rodziny..
Dlatego nie bardzo mogę je często robić...
Ten chleb jest taki jak lubię, żytni, kleisty, pyszny :)

Z przepisu Tatter:

320g zaczynu zakwasowego żytniego razowego*
280g wody 480g jasnej mąki żytniej10g soli50g pestek słonecznika50g pestek dyni
Do zaczynu dodałam wodę i dobrze wymieszałam. Wsypałam mąkę i sól, dodałam nasiona i wyrobiłam lepkie, raczej luźne ciasto. Trwało to zaledwie 2-3 minuty. Zakryłam naoliwioną folią i zostawiłam do wyrośnięcia w 28C (dobrze jest poczekać, aż chleb urośnie nieco (1/2 cm) ponad foremkę). Wtedy wierzch chleba posmarowałam oliwą, posypałam ziarnami, włożyłam go do pieca rozgrzanego do 210C i piekłam 15 minut. Potem temperaturę zmniejszyłam do 190C i piekłam kolejne 40-45 minut.

Zdjęcie - Chleb Rossiysky z ziarnami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


* zaczyn zakwasowy można przygotować metoda 3 stopniowa lub wymieszać:
50g zakwasu żytniego razowego
150g maki żytniej razowej (100%)300g wody szczelnie przykryć i zostawić na 12-24 godziny. Po tym czasie zaczyn jest gotowy do użycia.Przepis modyfikowany, oryginal pochodzi z ksiazki A. Whitley "Bread Matters".

Kategorie przepisów