Chleb razowy z kardamonem

Chleb razowy z kardamonem

Zdjęcie - Chleb razowy z kardamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kardamon to rzadko używana w polskiej kuchni przyprawa. Do niedawna był wręcz niemożliwy do znalezienia w popularnych supermarketach, a koneserzy musieli pocztą pantoflową przekazywać sobie gdzie uda się go dostać. Na szczęście Polska zaczyna być bardzo otwarta na nowe smaki, a równolegle ze smakową świadomością społeczeństwa rozrasta się sklepowy asortyment. Dzięki temu kardamon znajdziemy już w każdym większym sklepie, choć nie zawsze w wersji mielonej.

Zdjęcie - Chleb razowy z kardamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Żeby zmielić ziarenka, które dostaniemy w sklepie wystarczy moździerz i odrobina siły. Przed mieleniem, lub w trakcie, usuwamy otaczającą ziarenka, twardą skorupkę. Następnie ziarna są już gotowe do całkowitego zgniecenia i zmielenia. Nic prostszego, a w chlebie smakuje wyjątkowo dobrze.

Poniższy przepis jest wyjątkowo prosty, a satysfakcjonujący smakowo i zdrowy. Większość to bowiem mąka razowa, a dodatek kardamonu sprawia, że chleb nabiera charakteru.

Chleb razowy z kardamonem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 2 godz. 30 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 500 g mąki pszennej razowej
  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 350 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody.
  2. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto.
  3. Dolewaj i zagniataj aż ciasto będzie jednolite.
  4. Od momentu uzyskania jednolitości zagniataj mocno jeszcze kilka minut.
  5. Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia 25 centymetrowej foremki. Uklep w formie i odstaw pod przykryciem szmatki na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce.
  6. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Piecz chleb ok. 25-30 minut aż zbrązowieje z góry.
  8. Wyjmij z formy, odklej papier i odstaw do ostygnięcia na wyjętej z piekarnika kratce.

3.1.09

Kategorie przepisów