Chleb razowy z kardamonem
Kardamon to rzadko używana w polskiej kuchni przyprawa. Do niedawna był wręcz niemożliwy do znalezienia w popularnych supermarketach, a koneserzy musieli pocztą pantoflową przekazywać sobie gdzie uda się go dostać. Na szczęście Polska zaczyna być bardzo otwarta na nowe smaki, a równolegle ze smakową świadomością społeczeństwa rozrasta się sklepowy asortyment. Dzięki temu kardamon znajdziemy już w każdym większym sklepie, choć nie zawsze w wersji mielonej.
Żeby zmielić ziarenka, które dostaniemy w sklepie wystarczy moździerz i odrobina siły. Przed mieleniem, lub w trakcie, usuwamy otaczającą ziarenka, twardą skorupkę. Następnie ziarna są już gotowe do całkowitego zgniecenia i zmielenia. Nic prostszego, a w chlebie smakuje wyjątkowo dobrze.
Poniższy przepis jest wyjątkowo prosty, a satysfakcjonujący smakowo i zdrowy. Większość to bowiem mąka razowa, a dodatek kardamonu sprawia, że chleb nabiera charakteru.
Chleb razowy z kardamonem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 2 godz. 30 min. Porcje: 1 Składniki- 500 g mąki pszennej razowej
- 100 g mąki pszennej chlebowej
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 2,5 łyżeczki soli
- 350 ml ciepłej wody
- Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody.
- Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto.
- Dolewaj i zagniataj aż ciasto będzie jednolite.
- Od momentu uzyskania jednolitości zagniataj mocno jeszcze kilka minut.
- Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia 25 centymetrowej foremki. Uklep w formie i odstaw pod przykryciem szmatki na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Piecz chleb ok. 25-30 minut aż zbrązowieje z góry.
- Wyjmij z formy, odklej papier i odstaw do ostygnięcia na wyjętej z piekarnika kratce.