Chleb razowy z jabłkami i sezamem

Chleb razowy z jabłkami i sezamem

Zdjęcie - Chleb razowy z jabłkami i sezamem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

O zdrowotnych właściwościach jabłek nie trzeba przypominać chyba nikomu. Ostatnio w Polsce mają też dobrą passę. W pełni popieram akcję jedzenia polskich jabłek, gdyż te owoce są naprawdę bliskie mojemu sercu i przede wszystkim żołądkowi!

Poza ich nałogowym spożywaniem, jabłka często wykorzystuję w pieczywie. Świetnie się z nim łączą i jako dodatek pokrojony w kostkę i w formie musu. Stosuje je wymiennie, bo nie mogę się zdecydować, którą wersję lubię najbardziej. Dzisiaj postawiłam na tę pierwszą, dzięki temu w pieczywie wyczuwalny jest smak jabłka praktycznie w każdym kęsie.

Zdjęcie - Chleb razowy z jabłkami i sezamem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do chleb postanowiłam dodać sezam. Nie jest to może oczywiste połączenie, ale jego słodkawy, nieco orzechowy posmak świetnie się komponuje z owocami. A ja mam pyszny, pięknie wyrośnięty bochenek, który jest tak miękki, że aż rozpływa się w ustach!

Zdjęcie - Chleb razowy z jabłkami i sezamem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb razowy z jabłkami i sezamem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 12 godz. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 12 godz. 30 min.

Porcje: 1

Składniki
  • Zaczyn:
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka zakwasu pszennego
  • Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 500 g mąki pszennej razowej
  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 1 małe jabłko pokrojone w kostkę
  • 150 g ulubionych ziaren (ja użyłam słonecznika i dyni)
  • 50 g sezamu
  • 450 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą w misce składniki na zaczyn. Odstaw w temperaturze pokojowej, pod przykryciem folii, na ok. 6-8 godzin. Na zaczynie powinny pokazać się bąbelki.
  2. Po upływie tego czasu dodaj do zaczynu składniki na ciasto właściwe. Zagnieć ciasto rękami, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
  3. Od tego momentu zacznij odliczać ok. 4 godziny, podczas których w odstępach godzinnych mieszaj ciasto ręką. Ciasto powinno przez cały ten czas leżakować w ciepłym miejscu (cieplejszym niż temperatura pokojowa). Po upływie tego czasu powinno się zauważyć, że ciasto mocno się podniosło.
  4. Przenieś ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia 30-centymetrowej foremki (może być też nieco większa) i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 2-3 godziny.
  5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  6. Piecz chleb ok. 30 minut, wyjmij i ostudź na wyjętej z piekarnika kratce.

3.1.09

Kategorie przepisów