Chleb razowy z jabłkami i sezamem
O zdrowotnych właściwościach jabłek nie trzeba przypominać chyba nikomu. Ostatnio w Polsce mają też dobrą passę. W pełni popieram akcję jedzenia polskich jabłek, gdyż te owoce są naprawdę bliskie mojemu sercu i przede wszystkim żołądkowi!
Poza ich nałogowym spożywaniem, jabłka często wykorzystuję w pieczywie. Świetnie się z nim łączą i jako dodatek pokrojony w kostkę i w formie musu. Stosuje je wymiennie, bo nie mogę się zdecydować, którą wersję lubię najbardziej. Dzisiaj postawiłam na tę pierwszą, dzięki temu w pieczywie wyczuwalny jest smak jabłka praktycznie w każdym kęsie.
Do chleb postanowiłam dodać sezam. Nie jest to może oczywiste połączenie, ale jego słodkawy, nieco orzechowy posmak świetnie się komponuje z owocami. A ja mam pyszny, pięknie wyrośnięty bochenek, który jest tak miękki, że aż rozpływa się w ustach!
Chleb razowy z jabłkami i sezamem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 12 godz. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 12 godz. 30 min. Porcje: 1 Składniki- Zaczyn:
- 100 g mąki pszennej razowej
- 100 ml ciepłej wody
- 1 łyżka zakwasu pszennego
- Ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 500 g mąki pszennej razowej
- 100 g mąki pszennej chlebowej
- 2,5 łyżeczki soli
- 1 małe jabłko pokrojone w kostkę
- 150 g ulubionych ziaren (ja użyłam słonecznika i dyni)
- 50 g sezamu
- 450 ml ciepłej wody
- Pomieszaj ze sobą w misce składniki na zaczyn. Odstaw w temperaturze pokojowej, pod przykryciem folii, na ok. 6-8 godzin. Na zaczynie powinny pokazać się bąbelki.
- Po upływie tego czasu dodaj do zaczynu składniki na ciasto właściwe. Zagnieć ciasto rękami, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
- Od tego momentu zacznij odliczać ok. 4 godziny, podczas których w odstępach godzinnych mieszaj ciasto ręką. Ciasto powinno przez cały ten czas leżakować w ciepłym miejscu (cieplejszym niż temperatura pokojowa). Po upływie tego czasu powinno się zauważyć, że ciasto mocno się podniosło.
- Przenieś ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia 30-centymetrowej foremki (może być też nieco większa) i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 2-3 godziny.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Piecz chleb ok. 30 minut, wyjmij i ostudź na wyjętej z piekarnika kratce.