Chleb razowy z amarantusem

Zdjęcie - Chleb razowy z amarantusem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio bardzo modny stał się amarantus. To niezwykłe ziarno zawiera niezwykle dużo substancji odżywczych oraz białka. Trudno więc przejść obok niego obojętnie. Postanowiłam zacząć moje eksperymenty od tak zwanej „amarantusanki”. To inspirowana owsianką potrawa, która miała świetnie sprawdzić się w roli śniadania. Jednak w wersji z ziarnem (nie amarantusem ekspandowanym) zupełnie mi nie wyszła. Chrupała w zębach zamiast się rozpływać i trochę się przez to na amarantus obraziłam.

Wróciłam jednak do niego w chlebie. Pomyślałam, że to, że po obgotowaniu wychodzi nieco twardawy to nawet lepiej dla mojego chleba. Otworzyłam więc mąkę razową i za amarantus zabrałam się po raz drugi.

Moje przeczucie mnie nie myliło. Choć amarantus czuć naprawdę delikatnie, warto spróbować. Dla pysznej kromki razowego chleba.

Chleb razowy z amarantusem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 10 godz. Czas pieczenia: 35 min. Całkowity czas: 10 godz. 35 min.

Porcje: 1

Składniki
  • Zaczyn:
  • 50 g mąki pszennej
  • łyżka zakwasu pszennego
  • 50 ml wody
  • Gotowany amarantus:
  • 50 g amarantusa (ziaren)
  • 150 ml wody
  • Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • gotowany amarantus
  • 2 łyżeczki soli
  • 450 g mąki pszennej razowej
  • 200 g mąki pszennej chlebowej
  • 400 ml wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj składniki na zaczyn w misce i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6-8 godzin.
  2. Po upływie tego czasu ugotuj amarantus zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż ziarno pochłonie całą wodę. Wystudź.
  3. Pomieszaj wszystkie składniki na ciasto właściwe i zagnieć.
  4. Ciasto powinno mieć jednolitą, elastyczną konsystencję.
  5. Gdy taką konsystencję osiągnie, przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia, 30-centymetrowej foremki.
  6. Uklep ciasto w foremce i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod szmatką na ok. 4 godziny.
  7. Przed upływem tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 35 minut.
  9. Wystudź na wyjętej z piekarnika kratce.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułki z przedziałkiem
2

Bułki z przedziałkiem

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Chleb żytni Radziwiłłowski na zakwasie we wrześniowej Piekarni!

Chleb żytni Radziwiłłowski na…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Bułki na kefirze
2

Bułki na kefirze

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Bajgle

Bajgle

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Pomidorowe bajgle
2

Pomidorowe bajgle

Tosia Tosia
Smakowity chleb