Chleb razowy pomidorowy z chilli

Zdjęcie - Chleb razowy pomidorowy z chilli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lubię, gdy dania są ostre. Nie strasznie ostre, tak aby wypalały podniebienie, ale gdy lekko pieką w usta. Ostre przyprawy są więc w stałym wyposażeniu mojej kuchni i staram się dodawać je gdzie tylko pasują. Czasem nawet do deserów, bo jak wiadomo nie od dziś, chilli świetnie łączy się z czekoladą.

Zdjęcie - Chleb razowy pomidorowy z chilli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

A gdy o dodawaniu mowa, oczywiście chilli bawię się również w pieczywie. Bo dodaje chlebowi fajnej ostrości, a jeszcze jak pomieszam je z przecierem pomidorowym, to już w ogóle jest pysznie. Choć tym razem postawiłam, że dodatki tylko lekko będą przebijać się w miąższu i nie przytłoczą smaku razowego chleba.

Zdjęcie - Chleb razowy pomidorowy z chilli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli macie zakwas pszenny, raz dwa zabierajcie się za poniższy przepis, bo to nic trudnego, a cieszy!

Chleb razowy pomidorowy z chilli Autor: Sliwka Czas przygotowania: 9 godz. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 9 godz. 25 min.

Porcje: 1

Składniki
  • Zaczyn:
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka zakwasu pszennego
  • 100 ml ciepłej wody
  • Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 500 g mąki pszennej razowej
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 2,5 łyżeczki soli
  • pół papryczki chilli
  • 50 g przecieru pomidorowego
  • 425 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą w misce składniki na zaczyn. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6 godzin.
  2. Po upływie tego czasu poszatkuj chilli.
  3. Dodaj do zaczynu wszystkie składniki na ciasto właściwe.
  4. Zagnieć ciasto rękami, aby stworzyło jednolitą masę.
  5. Ciasto powinno być lekko lepkie, ale elastyczne. Wyrabiaj je chwilę.
  6. Umieść ciasto w wyłożonej papierem do pieczenia 30-centymetrowej blaszce.
  7. Odstaw w ciepłe miejsce (na przykład w piekarniku rozgrzanym do max. 50 stopni) na ok. 3 godziny.
  8. Ciasto powinno w tym czasie znacznie urosnąć.
  9. Wyjmij ciasto z piekarnika i rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  10. Wstaw ciasto z powrotem i piecz ok. 25 minut aż zbrązowieje.
  11. Wyjmij ciasto z blachy i z papieru i odstaw do ostygnięcia na wyjętej z piekarnika kratce.
  12. Wystudzoną kromkę posmaruj Smakowitą de Luxe

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Naleśniki z jajkiem i pieczarkami. Zrób to sam!

Naleśniki z jajkiem i pieczark…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Babka biszkoptowa

Babka biszkoptowa

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto dyniowe z jabłkami

Ciasto dyniowe z jabłkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Karmelizowane gruszki pod owsianą kruszonką
1

Karmelizowane gruszki pod owsi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Maślane rogale z makiem
1

Maślane rogale z makiem

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Chleb żytni z melasą
1

Chleb żytni z melasą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Omlet Caprese
1

Omlet Caprese

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Klopsiki w pomidorach, masło czosnkowe i liście groszku. Kanapka na wrzesień

Klopsiki w pomidorach, masło c…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Żółte pomidory i papryka. Zupa w kolorze słońca!

Żółte pomidory i papryka. Zupa…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pieczone pomidory faszerowane kozim serem

Pieczone pomidory faszerowane…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kokosowa chana masala ze szpinakiem

Kokosowa chana masala ze szpin…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Szakszuka z fetą i szpinakiem
1

Szakszuka z fetą i szpinakiem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy