Chleb razowy pomidorowy z chilli

Zdjęcie - Chleb razowy pomidorowy z chilli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lubię, gdy dania są ostre. Nie strasznie ostre, tak aby wypalały podniebienie, ale gdy lekko pieką w usta. Ostre przyprawy są więc w stałym wyposażeniu mojej kuchni i staram się dodawać je gdzie tylko pasują. Czasem nawet do deserów, bo jak wiadomo nie od dziś, chilli świetnie łączy się z czekoladą.

Zdjęcie - Chleb razowy pomidorowy z chilli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

A gdy o dodawaniu mowa, oczywiście chilli bawię się również w pieczywie. Bo dodaje chlebowi fajnej ostrości, a jeszcze jak pomieszam je z przecierem pomidorowym, to już w ogóle jest pysznie. Choć tym razem postawiłam, że dodatki tylko lekko będą przebijać się w miąższu i nie przytłoczą smaku razowego chleba.

Zdjęcie - Chleb razowy pomidorowy z chilli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli macie zakwas pszenny, raz dwa zabierajcie się za poniższy przepis, bo to nic trudnego, a cieszy!

Chleb razowy pomidorowy z chilli Autor: Sliwka Czas przygotowania: 9 godz. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 9 godz. 25 min.

Porcje: 1

Składniki
  • Zaczyn:
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka zakwasu pszennego
  • 100 ml ciepłej wody
  • Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 500 g mąki pszennej razowej
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 2,5 łyżeczki soli
  • pół papryczki chilli
  • 50 g przecieru pomidorowego
  • 425 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą w misce składniki na zaczyn. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6 godzin.
  2. Po upływie tego czasu poszatkuj chilli.
  3. Dodaj do zaczynu wszystkie składniki na ciasto właściwe.
  4. Zagnieć ciasto rękami, aby stworzyło jednolitą masę.
  5. Ciasto powinno być lekko lepkie, ale elastyczne. Wyrabiaj je chwilę.
  6. Umieść ciasto w wyłożonej papierem do pieczenia 30-centymetrowej blaszce.
  7. Odstaw w ciepłe miejsce (na przykład w piekarniku rozgrzanym do max. 50 stopni) na ok. 3 godziny.
  8. Ciasto powinno w tym czasie znacznie urosnąć.
  9. Wyjmij ciasto z piekarnika i rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  10. Wstaw ciasto z powrotem i piecz ok. 25 minut aż zbrązowieje.
  11. Wyjmij ciasto z blachy i z papieru i odstaw do ostygnięcia na wyjętej z piekarnika kratce.
  12. Wystudzoną kromkę posmaruj Smakowitą de Luxe

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Chinkali, gruzińskie pierogi z mięsem
1

Chinkali, gruzińskie pierogi z…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Dyniowe placuszki
1

Dyniowe placuszki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepis na naleśniki gryczane ze smażonymi jabłkami
1

Przepis na naleśniki gryczane…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kruche ciasteczka z migdałami
2

Kruche ciasteczka z migdałami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Placuszki ze śliwkami
1

Placuszki ze śliwkami

figmara figmara
figowe smaki

Ciasteczka cytrynowe z mascarpone
5

Ciasteczka cytrynowe z mascarp…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Chleb z ziołami na zakwasie
1

Chleb z ziołami na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bagietki bez zagniatania
2

Bagietki bez zagniatania

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb z garnka (na podmłodzie)
1

Chleb z garnka (na podmłodzie)

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chlebki naan
1

Chlebki naan

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Orkiszowy chleb z garnka
2

Orkiszowy chleb z garnka

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chlebek cukiniowy ze szparagami
1

Chlebek cukiniowy ze szparagam…

Kasia Kasia
Pełny talerz