Chleb razowy pomidorowy z chilli
Lubię, gdy dania są ostre. Nie strasznie ostre, tak aby wypalały podniebienie, ale gdy lekko pieką w usta. Ostre przyprawy są więc w stałym wyposażeniu mojej kuchni i staram się dodawać je gdzie tylko pasują. Czasem nawet do deserów, bo jak wiadomo nie od dziś, chilli świetnie łączy się z czekoladą.
A gdy o dodawaniu mowa, oczywiście chilli bawię się również w pieczywie. Bo dodaje chlebowi fajnej ostrości, a jeszcze jak pomieszam je z przecierem pomidorowym, to już w ogóle jest pysznie. Choć tym razem postawiłam, że dodatki tylko lekko będą przebijać się w miąższu i nie przytłoczą smaku razowego chleba.
Jeśli macie zakwas pszenny, raz dwa zabierajcie się za poniższy przepis, bo to nic trudnego, a cieszy!
Chleb razowy pomidorowy z chilli Autor: Sliwka Czas przygotowania: 9 godz. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 9 godz. 25 min. Porcje: 1 Składniki- Zaczyn:
- 100 g mąki pszennej razowej
- 1 łyżeczka zakwasu pszennego
- 100 ml ciepłej wody
- Ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 500 g mąki pszennej razowej
- 250 g mąki pszennej chlebowej
- 2,5 łyżeczki soli
- pół papryczki chilli
- 50 g przecieru pomidorowego
- 425 ml ciepłej wody
- Pomieszaj ze sobą w misce składniki na zaczyn. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6 godzin.
- Po upływie tego czasu poszatkuj chilli.
- Dodaj do zaczynu wszystkie składniki na ciasto właściwe.
- Zagnieć ciasto rękami, aby stworzyło jednolitą masę.
- Ciasto powinno być lekko lepkie, ale elastyczne. Wyrabiaj je chwilę.
- Umieść ciasto w wyłożonej papierem do pieczenia 30-centymetrowej blaszce.
- Odstaw w ciepłe miejsce (na przykład w piekarniku rozgrzanym do max. 50 stopni) na ok. 3 godziny.
- Ciasto powinno w tym czasie znacznie urosnąć.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw ciasto z powrotem i piecz ok. 25 minut aż zbrązowieje.
- Wyjmij ciasto z blachy i z papieru i odstaw do ostygnięcia na wyjętej z piekarnika kratce.
- Wystudzoną kromkę posmaruj Smakowitą de Luxe