Chleb razowy pomidorowy z chilli

Zdjęcie - Chleb razowy pomidorowy z chilli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lubię, gdy dania są ostre. Nie strasznie ostre, tak aby wypalały podniebienie, ale gdy lekko pieką w usta. Ostre przyprawy są więc w stałym wyposażeniu mojej kuchni i staram się dodawać je gdzie tylko pasują. Czasem nawet do deserów, bo jak wiadomo nie od dziś, chilli świetnie łączy się z czekoladą.

Zdjęcie - Chleb razowy pomidorowy z chilli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

A gdy o dodawaniu mowa, oczywiście chilli bawię się również w pieczywie. Bo dodaje chlebowi fajnej ostrości, a jeszcze jak pomieszam je z przecierem pomidorowym, to już w ogóle jest pysznie. Choć tym razem postawiłam, że dodatki tylko lekko będą przebijać się w miąższu i nie przytłoczą smaku razowego chleba.

Zdjęcie - Chleb razowy pomidorowy z chilli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli macie zakwas pszenny, raz dwa zabierajcie się za poniższy przepis, bo to nic trudnego, a cieszy!

Chleb razowy pomidorowy z chilli Autor: Sliwka Czas przygotowania: 9 godz. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 9 godz. 25 min.

Porcje: 1

Składniki
  • Zaczyn:
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka zakwasu pszennego
  • 100 ml ciepłej wody
  • Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 500 g mąki pszennej razowej
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 2,5 łyżeczki soli
  • pół papryczki chilli
  • 50 g przecieru pomidorowego
  • 425 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą w misce składniki na zaczyn. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6 godzin.
  2. Po upływie tego czasu poszatkuj chilli.
  3. Dodaj do zaczynu wszystkie składniki na ciasto właściwe.
  4. Zagnieć ciasto rękami, aby stworzyło jednolitą masę.
  5. Ciasto powinno być lekko lepkie, ale elastyczne. Wyrabiaj je chwilę.
  6. Umieść ciasto w wyłożonej papierem do pieczenia 30-centymetrowej blaszce.
  7. Odstaw w ciepłe miejsce (na przykład w piekarniku rozgrzanym do max. 50 stopni) na ok. 3 godziny.
  8. Ciasto powinno w tym czasie znacznie urosnąć.
  9. Wyjmij ciasto z piekarnika i rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  10. Wstaw ciasto z powrotem i piecz ok. 25 minut aż zbrązowieje.
  11. Wyjmij ciasto z blachy i z papieru i odstaw do ostygnięcia na wyjętej z piekarnika kratce.
  12. Wystudzoną kromkę posmaruj Smakowitą de Luxe

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Pide - turecka pizza

Pide - turecka pizza

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Manakisze – drożdżowki z za’atarem z Izraela

Manakisze – drożdżowki z za’at…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Bułeczki cztery sery ze szparagami

Bułeczki cztery sery ze szpara…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Szpinakowe podpłomyki

Szpinakowe podpłomyki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Mini chałki śniadaniowe

Mini chałki śniadaniowe

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Omlet z paryką i serem
2

Omlet z paryką i serem

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Hummus z pieczoną papryką

Hummus z pieczoną papryką

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Pasta z pieczonej papryki i batata

Pasta z pieczonej papryki i ba…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Sałatka z ziemniaków i soczewicy
3

Sałatka z ziemniaków i soczewi…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Kurczak Jalfrezi
2

Kurczak Jalfrezi

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pasta z papryk i bakłażanów
1

Pasta z papryk i bakłażanów

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy