Chleb razowy na drożdżach

Chleb razowy na drożdżach

Zdjęcie - Chleb razowy na drożdżach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Chleb razowy na drożdżach. Każdy z nas, przynajmniej raz w życiu, tęsknił za smakiem prawdziwego, domowego chleba. Chleba, który pachnie tradycją, rodzinnymi kuchniami i beztroskimi chwilami przy wspólnym stole. Dziś chcę Wam przypomnieć ten zapach i smak, dzieląc się przepisem na chleb razowy na drożdżach.

Chleb razowy jest jednym z najstarszych wypieków, jaki znamy. Bogaty w błonnik, minerały i witaminy, stanowi doskonałe źródło energii na cały dzień. W połączeniu z drożdżami, które dodają mu puszystości i charakterystycznego aromatu, tworzy kompozycję idealną dla każdego, kto ceni sobie autentyczność i jakość.

Wykorzystanie zaczynu w tym przepisie gwarantuje nam głębszy smak oraz lepszą strukturę chleba. Co więcej, proces długiego wyrastania dodatkowo wzmacnia aromat i poprawia trwałość pieczywa.

Drożdże są ważnym składnikiem chleba razowego na drożdżach. W tym przepisie użyłam drożdży suszonych instant. Nie ukrywam, że ze względu na czas, przechowywanie oraz świadome kontrolowanie konsystencji ciasta – zdecydowanie chętniej używam w kuchni drożdży instant, czyli suszonych. Na nich opiera się większość przepisów Smakowitego Chleba. Nie powinno to jednak stanowić problemu dla osób, które wolą korzystać z ich świeżej formy. Jeśli chcecie użyć świeżych drożdży, to musicie przeliczyć ich ilość. Jak to zrobić? Dowiecie się ze smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?„.

Porady kulinarne, jak upiec chleb razowy na drożdżach:

  1. Zaczyn: Zaczyn jest kluczowym elementem tego przepisu. Dzięki niemu chleb nabiera głębszego smaku i lepszej tekstury. Upewnij się, że pozwolisz mu odpowiednio wyrosnąć i że jest dobrze aktywowany, zanim dodasz resztę składników. Więcej na temat „Chleba na drożdżach” znajdziesz w tym poradniku.
  2. Mieszanie składników na chleb: Gdy dodajesz wodę i drożdże do mąki, mieszaj składniki aż do uzyskania jednolitej masy. Chleb musi być dobrze wyrobiony, by ciasto było elastyczne, gładkie i lśniące, a siatka glutenowa mocna i dobrze rozwinięta. Co to znaczy? Po rozciągnięciu kawałka ciasta na chleb nie rwie się ono, tylko ciągnie jak guma aż do momentu, że staje się tak cienkie, że przenika przez nie światło.
  3. Czas wyrastania: Chociaż wskazany czas wyrastania to prawie 12 godzin, zależy to także od temperatury w Twoim domu. W cieplejszym otoczeniu ciasto może wyrosnąć szybciej. Obserwuj ciasto chlebowe i pozwól mu podwoić objętość.
  4. Formowanie bochenka: Po wyrastaniu delikatnie wyłóż ciasto chlebowe na stolnicę i już nie zagniataj, tylko formuj bochenek rozciągając i składając ciasto. Unikaj nadmiernego wyciskania powietrza z ciasta.
  5. Pieczenie chleba w żeliwnym naczyniu: Do pieczenia użyj żeliwnego naczynia z pokrywką. Musi być dobrze nagrzane. Więcej na temat „Chleba pieczonego w żeliwnym garnku” pisże w poradniku, do którego odsyłam tutaj.
  6. Studzenie chleba: Po upieczeniu pozwól chlebowi ostygnąć na kratce przynajmniej przez godzinę przed krojeniem. Dzięki temu skorupa będzie chrupiąca, a wnętrze chleba miękkie.
  7. Przechowywanie pieczywa: Chleb razowy najlepiej przechowywać w lnianym worku lub ściereczce. Jeśli chcesz przedłużyć świeżość chleba, możesz go pokroić i zamrozić.

Zawsze możecie zadać mi pytanie w komentarzu pod przepisem lub napisać, jak smakowały Wasze domowe wypieki 🙂

Inne przepisy na domowe chleby:

Dla fanów tradycyjnych chlebów mam przepis na bochenek ze starych odmian pszenicy, czyli chleb z płaskurki, jak i przepis na chleb z samopszy na zakwasie.

Jakieś pytania o pieczenie chleba w domu?

Zawsze możecie zadać mi pytanie w komentarzu pod przepisem lub napisać, jak smakowały Wasze domowe wypieki 🙂

 

 

Czas całkowity: 11 godz. 56 min.
Czas wyrastania: 3 godz. 20 min.
Czas wypieku: 40 min.

Składniki na chleb razowy na drożdżach:

  1. woda - 200 ml
  2. mąka pszenna razowa - 270 g
  3. wody (zaczyn) - 180 ml
  4. drożdży instant (zaczyn) - 1 łyżeczki
  5. sól - 12 g
  6. drożdże instant - 1 łyżeczka
  7. Mąka pszenna chlebowa typ 750 - 250 g

 

Potrzebne narzędzia:

  1. misa
  2. waga kuchenna
  3. ściereczka
  4. koszyk do wyrastania pieczywa
  5. naczynie żeliwne do pieczenia chleba

 

Jak zrobić chleb razowy na drożdżach?

1. Składniki zaczynu drożdżowego na chleb razowy mieszamy krótko, do połączenia się składników. Zaczyn odstawiamy pod przykryciem na 8-10 godz. w temperaturze pokojowej. W tym czasie zaczyn drożdżpwy powinien potroić objętość.

2. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodajemy pozostałe składniki ciasta na chleb razowy i wyrabiamy elastyczne ciasto. Do wyrabiania ciasta chlebowego można użyć miksera z hakiem lub zrobić to ręcznie.

3. Dobrze wyrośnięte ciasto na chleb razowy odstawiamy do wyrastania w temperaturze pokojowej pod przykryciem - do podwojenia objętości. W tym czasie składamy ciasto na chleba 1 lub 2 razy w równych odstępach czasu.

4. Wyrośnięte ciasto na chleb razowy na drożdżach przekładamy na blat kuchenny i formujemy bochenek o dowolnym kształcie. Uformowany chleb razowy przekładamy do oprószonego mąką koszyka rozrostowego i odstawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 1 godz. Odpowiednio wcześniej rozgrzewamy w piekarniku żeliwne naczynie do temperatury 250 stopni C.

5. Do nagrzanego żeliwnego naczynia przekładamy wyrośnięty bochenek chleba razowego i nacinamy go wg uznania. Pieczemy pod przykryciem przez 20 min., następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy chleb w temperaturze 230 stopni C przez ok. 20 min. lub do momentu aż będzie odpowiednio wypieczony i rumiany.

Zdjęcie - Chleb razowy na drożdżach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb razowy na drożdżach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb razowy na drożdżach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb razowy na drożdżach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb razowy na drożdżach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów