Chleb razowy długowyrastający
Prawie każdy chleb wymaga cierpliwości. Jeden większej, inny mniejszej.
Ten chleb wymaga wielu godzin wyrastania. Ale czy to oznacza, że musisz na te kilka godzin zrezygnować z innych obowiązków? Oczywiście, że nie! To że musi wyrastać dłużej daje Ci więcej luzu niż tradycyjny, wyrastający ok. 2 godzin bochenek. Możesz bowiem przez te 8 godzin zrobić tak wiele, że trudno to wyrazić słowami. A chleb będzie rósł sam, bez niczyjej pomocy. Czy to nie prostsze?
Do długiego wyrastania wybrałam tym razem chleb razowy, czyli mój ulubiony typ chleba. Nauczona od dziecka, że ten typ chleba lepiej wpływa na nasz organizm, poważnie się od niego uzależniłam.
Przepis to nic trudnego, wystarczy całość zamieszać łyżką i gotowe! Nie ma konieczności zagniatania.
Chleb razowy długo-wyrastający Autor: Sliwka
Czas przygotowania: 10 godz
Czas pieczenia: 30 min
Calkowity czas: 10 godz 30 min
Składniki
- 300 g + 100 g mąki pszennej razowej
- 1 łyżeczka suszonych drożdży instant
- 2 łyżeczki soli
- 300 + 100 ml ciepłej wody
- 50 g ziaren słonecznika
- 50 g ziaren dyni
Instrukcja
- Połącz ze sobą 300 g mąki, drożdże, sól, ziarna słonecznika i dyni i 300 ml ciepłej wody.
- Pomieszaj wszystko łyżką i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 8 godzin (lub po prostu na noc).
- Po upływie tego czasu dodaj 100 g mąki i 100 ml wody, wymieszaj i przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia, prostokątnej formy do pieczenia o długości ok. 15 cm. Odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na 2 godziny.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw chleb i piecz ok. 30 minut.
- Daj bochenkowi ostygnąć poza formą.