Chleb pszenny razowy z musem jabłkowym

Chleb pszenny razowy z musem jabłkowym

Zdjęcie - Chleb pszenny razowy z musem jabłkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ten chleb zwycięża w moim rankingu na dotychczas ulubione bochenki. Jest po prostu pyszny, a do tego zrobiony wyłącznie na mące pełnoziarnistej i razowej, więc nie trzeba się tak bardzo martwić o linię. Jabłko w smaku jest niewyczuwalne, ale daje chlebowi niepowtarzalną, wilgotną konsystencję, co sprawia, że smak zbliżony jest do smaku chleba na zakwasie.

Chleb razowy z musem jabłkowym (prostokątna forma 20 cm)

  • 1 duże jabłko
  • pół filiżanki wody
  • 250 g pszennej mąki pełnoziarnistej
  • 200 g pszennej mąki razowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • ok. 100 ml wody
1. Przygotowujemy mus. Jabłko obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i podsmażamy na patelni z połową filiżanki wody. Smażymy aż jabłka zmiękną i stworzą jednolity mus. Odstawiamy do wystudzenia.

2. Maki mieszamy w misce z suszonymi drożdżami i solą. Dodajmy mus i zaczynamy zagniatać, powoli wlewając wodę. Ciasto będzie miało lekko klejącą konsystencję. Zagniatamy jeszcze przez 5 minut.

3. Prostokątną formę wysmarowujemy oliwą i posypujemy mąką (aby chleb się nie przykleił). Wkładamy ciasto wykładając nim formę i przykrywamy folią do żywności. Odstawiamy w ciepłe miejsce (np. obok rozgrzanego palnika) na 2,5 godziny.

4. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni.

5. Po upływie czasu leżakowania, zdejmujemy folię i wkładamy formę do piekarnika. Pieczemy przez około 40 minut. Po pieczeniu chleb musi ostygnąć, a żeby go wyjąć – okrój formę nożem.

Śliwka

Kategorie przepisów