Chleb pszenny hiszpański Pan Rustico
Początek roku i przyszedł czas na wspólne pieczenie…. :-)
Do styczniowej piekarni organizowanej -jak zawsze- przez Amber chleb wybrała Ania z Bajkorady. Dzięki temu -tym razem- mieliśmy okazję upiec pyszny chleb pszenny hiszpański Pan Rustico. Chleb jest bardzo delikatny i wart każdej chwili mu poświęconej… choć nie było tego dużo ;-) Tym razem trzymałam się dokładnie przepisu i nie miałam po drodze żadnych problemów… a na koniec wyrosło mi to pyszne cudeńko. :-)
Bardzo dziękuję wszystkim biorącym udział w naszym comiesięcznym wspólnym pieczeniu :-) Przepis na chleb pszenny beż żadnych zmian podaję za Amber.
Chleb pszenny hiszpański Pan RusticoSTARTER
- 150 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 26 g świeżych drożdży ( 7 g suchych)
- 125 g mąki pszennej chlebowej
Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 24 godziny.
CIASTO WŁAŚCIWE
- 200 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych)
- 225 g mąki pszennej chlebowej + do podsypywania
- 100 g mąki pszennej razowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić na 10 minut. Mąki wymieszać z solą, starterem, rozpuszczonymi drożdżami oraz oliwą. Mieszać łyżką do osiągnięcia lepkiego ciasta. Przenieść na stolnicę i zagniatać przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie (rozciągać ciasto i składać z powrotem do siebie). Nie podsypywać zbyt dużo mąki, żeby ciasto nie zrobiło się za suche. Gotowe przełożyć do naoliwionej miski i odstawić na min. 1 godzinę do wyrośnięcia (podwojenia objętości)
Blachę wysypać mąką.
Ciasto przełożyć na blachę. Rozciągnąć na ok. 30 cm długości złożyć na pół – czynność dwukrotnie powtórzyć. Uformować bochenek i naciąć go kilkakrotnie ostrym nożem. Posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 45-60 minut (powinien dobrze wyrosnąć).
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni. Piec ok. 20-25 minut, aż się zarumieni, a spód będzie wydawał głuchy odgłos. Studzić na kratce.
Smacznego :-)