Chleb pszenny hiszpański Pan Rustico

Chleb pszenny hiszpański Pan Rustico

Zdjęcie - Chleb pszenny hiszpański Pan Rustico - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Początek roku i przyszedł czas na wspólne pieczenie…. :-)

Do styczniowej piekarni organizowanej -jak zawsze- przez Amber chleb wybrała Ania z Bajkorady. Dzięki temu -tym razem- mieliśmy okazję upiec pyszny chleb pszenny hiszpański Pan Rustico. Chleb jest bardzo delikatny i wart każdej chwili mu poświęconej… choć nie było tego dużo ;-) Tym razem trzymałam się dokładnie przepisu i nie miałam po drodze żadnych problemów… a na koniec wyrosło mi to pyszne cudeńko. :-)

Bardzo dziękuję wszystkim biorącym udział w naszym comiesięcznym wspólnym pieczeniu :-) Przepis na chleb pszenny beż żadnych zmian podaję za Amber.

Chleb pszenny hiszpański Pan Rustico

STARTER

  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 26 g świeżych drożdży ( 7 g suchych)
  • 125 g mąki pszennej chlebowej

Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 24 godziny.

Zdjęcie - Chleb pszenny hiszpański Pan Rustico - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb pszenny hiszpański Pan Rustico - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO WŁAŚCIWE

  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych)
  • 225 g mąki pszennej chlebowej + do podsypywania
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy

Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić na 10 minut. Mąki wymieszać z solą, starterem, rozpuszczonymi drożdżami oraz oliwą. Mieszać łyżką do osiągnięcia lepkiego ciasta. Przenieść na stolnicę i zagniatać przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie (rozciągać ciasto i składać z powrotem do siebie). Nie podsypywać zbyt dużo mąki, żeby ciasto nie zrobiło się za suche. Gotowe przełożyć do naoliwionej miski i odstawić na min. 1 godzinę do wyrośnięcia (podwojenia objętości)

Blachę wysypać mąką.

Ciasto przełożyć na blachę. Rozciągnąć na ok. 30 cm długości złożyć na pół – czynność dwukrotnie powtórzyć. Uformować bochenek i naciąć go kilkakrotnie ostrym nożem. Posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 45-60 minut (powinien dobrze wyrosnąć).

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni. Piec ok. 20-25 minut, aż się zarumieni, a spód będzie wydawał głuchy odgłos. Studzić na kratce.

Zdjęcie - Chleb pszenny hiszpański Pan Rustico - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb pszenny hiszpański Pan Rustico - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb pszenny hiszpański Pan Rustico - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb pszenny hiszpański Pan Rustico - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb pszenny hiszpański Pan Rustico - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb pszenny hiszpański Pan Rustico - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb pszenny hiszpański Pan Rustico - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego :-)

Zdjęcie - Chleb pszenny hiszpański Pan Rustico - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb pszenny hiszpański Pan Rustico - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów