Chleb pszenno - żytni
Coraz chętniej sięgam po chlebowe przepisy. Dzisiaj upiekłam niezbyt duży chlebek, o smacznym wnętrzu i pysznej skórce. Chleb, przy którym się nie napracowałam jedynie zaplanowałam go wczoraj. Ale u mnie pieczenie chleba i tak musi być przewidziane wcześniej bo mieszkając w małym mieście, nie w każdym sklepie dostanę razową mąkę żytnią o pszennej nie wspomnę. A dzisiejszy chlebek polecam. Przepis znalazłam tutaj.
Składniki:
- 100 g mąki żytniej (użyłam typ 2000 czyli razowej)
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 gramy świeżych drożdży
- 250 ml wody
Wszystkie składniki wymieszać w misce. Przykryć i zostawić na 12-18 godzin. Keksówkę o długości 26-30 cm wysmarować olejem, wysypać otrębami żytnimi. Przełożyć ciasto, wierzch oprószyć mąką, odstawić do wyrastania (ciasto powinno wypełnić formę do pieczenia w czasie 30-60 minut).Piekarnik rozgrzać do 230 st C.Na dno wsypać 1 szklankę kostek lodu.Wstawić wyrośnięty chleb.Po 10 minutach, zmniejszyć temp. do 210 st C i dopiekać kolejne 30-40 minut.
Smacznego:)