Chleb pszenno - żytni

Coraz chętniej sięgam po chlebowe przepisy. Dzisiaj upiekłam niezbyt duży chlebek, o smacznym wnętrzu i pysznej skórce. Chleb, przy którym się nie napracowałam jedynie zaplanowałam go wczoraj. Ale u  mnie pieczenie chleba i tak  musi być przewidziane wcześniej bo mieszkając w  małym mieście, nie w każdym sklepie dostanę razową mąkę żytnią o  pszennej nie wspomnę. A dzisiejszy chlebek polecam. Przepis znalazłam tutaj.

 Zdjęcie - Chleb pszenno -  żytni  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 100 g mąki żytniej (użyłam typ 2000 czyli razowej)
  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 gramy świeżych drożdży
  • 250 ml wody

Wszystkie składniki wymieszać w misce. Przykryć i zostawić na 12-18 godzin. Keksówkę o długości 26-30 cm wysmarować olejem, wysypać otrębami żytnimi. Przełożyć ciasto, wierzch oprószyć mąką, odstawić do wyrastania (ciasto powinno wypełnić formę do pieczenia w czasie 30-60 minut).Piekarnik rozgrzać do 230 st C.Na dno wsypać 1 szklankę kostek lodu.Wstawić wyrośnięty chleb.Po 10 minutach, zmniejszyć temp. do 210 st C i dopiekać kolejne 30-40 minut.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Chleb żytni z melasą
1

Chleb żytni z melasą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chlebowa chałka z makiem z mąki orkiszowej

Chlebowa chałka z makiem z mąk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułki z przedziałkiem
2

Bułki z przedziałkiem

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka