Chleb pszenno – orkiszowy.

Szybki chleb pszenno-orkiszowy na drożdżach. Taki zwyczajny, powszedni, dość ciemny ze względu na użycie mąki orkiszowej pełnoziarnistej.

Idealny na weekendowe lenistwo i codzienne zabieganie ze względu na łatwość, z jaką się go przygotowuje.

Zdjęcie - Chleb pszenno – orkiszowy. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W remoncie nie znoszę nieustannego bałaganu, niezorganizowania, brakujących śrubek, niewyspania i ograniczonego czasu na ugotowanie obiadu. Jednak tak bardzo lubię cieszyć się końcowym efektem, odświeżonymi wnętrzami, nowymi meblami, że od razu chętniej sięgam po miotłę. Znowu.

A chleb upiekłam pomimo wszystko. Więcej czasu zajmuje mi wybranie się do piekarni niż zagniecenie chleba. Cała reszta robi się już niemal sama. Efekt jest rewelacyjny i wart każdego poświęcenia.

Składniki:

(1 bochenek)

  • 100g mąki orkiszowej typ 1850
  • 350g mąki pszennej chlebowej typ 720
  • 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody (310ml)
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże rozdrobnij i wsyp do małego naczynia. Zasyp cukrem i zalej 1/4 szklanki letniej wody. Dokładnie rozmieszaj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski wsyp obie mąki i sól. Dodaj rozczyn i zarabiając łyżką lub palcami dolewaj stopniowo wodę. Ciasto z początku powinno być dość lepkie.
  • Zagnieć ciasto i wyrabiaj około 10 minut aż stanie się elastyczne i gładkie. W razie potrzeby lekko podsyp mąką lub zwilż dłoń oliwą.
  • Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia na około 60 minut lub do podwojenia objętości.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i uformuj bochenek, składając ciasto do środka i zalepiając końce.
  • Uformowany bochenek przełóż do wysypanego mąką koszyka lub foremki i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia. Chleb powinien podwoić swoją objętość.
  • Nagrzej piekarnik do 220°C.
  • Wyrośnięty chleb przełóż na blachę lub rozgrzany kamień i wstaw do piekarnika. Piecz przez 15 minut w 220°, a następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i dopiekaj około 30 minut lub do uzyskania skórki o odpowiednim stopniu wypieczenia. Dobrze wypieczony chleb powinien wydawać głuchy odgłos po postukaniu go od spodu.
  • Ostudź na kratce kuchennej.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chleb żytni pytlowy
1

Chleb żytni pytlowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałka na zaczynie poolish

Chałka na zaczynie poolish

Tosia Tosia
Smakowity chleb