Chleb pszenno-gryczany

Zdjęcie - Chleb pszenno-gryczany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zawsze niezmiernie współczuję alergikom. Sama nigdy nie miałam na nic uczulenia, więc nie mogę sobie wyobrazić jaki to ból, gdy pewne posiłki stają się dla nas zupełnie niedostępne. A już na pewno najbardziej żal mi tych uczulonych na gluten.

Zdjęcie - Chleb pszenno-gryczany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na stronie znajduje się wiele przepisów czysto bezglutenowych, natomiast ja użyłam dzisiaj mąki gryczanej, która sama w sobie stanowi raj dla glutenowych alergików. Ponieważ chciałam cieszyć się również smakiem pszennego pieczywa, pomieszałam ją z mąką pszenną i wyszedł z tego całkiem dobry chleb, z delikatnie innym posmakiem i różniącą się nieco konsystencją.

Zdjęcie - Chleb pszenno-gryczany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W sklepach ekologicznych znajdziecie mnóstwo rodzajów mąk bezglutenowych. Zachęcam do wykorzystywania ich nie tylko w pieczywie czysto bezglutenowym, ale również w połączeniu z inną mąką.

Chleb pszenno-gryczany Autor: Sliwka Porcje: 1

Składniki
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 200 g mąki gryczanej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • ok. 300 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą składniki suche (wszystkie poza wodą). Następnie powoli dolewaj wodę i zacznij zagniatać ciasto.
  2. Zagniataj i dolewaj aż ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną, odchodzącą od ręki konsystencję.
  3. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
  4. Uformuj z ciasta okrągły bochenek, ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko kaloryfera) na ok. 2 godziny, przykrywając bochenek materiałową szmatką.
  5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  6. Wstaw wyrośnięte ciasto i piecz ok. 25 minut, aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w nie długiej wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto
  7. Daj bochenkowi ostygnąć.

#version#

Kategorie przepisów

Podobne przepisy