Chleb pszenno-gryczany
Zawsze niezmiernie współczuję alergikom. Sama nigdy nie miałam na nic uczulenia, więc nie mogę sobie wyobrazić jaki to ból, gdy pewne posiłki stają się dla nas zupełnie niedostępne. A już na pewno najbardziej żal mi tych uczulonych na gluten.
Na stronie znajduje się wiele przepisów czysto bezglutenowych, natomiast ja użyłam dzisiaj mąki gryczanej, która sama w sobie stanowi raj dla glutenowych alergików. Ponieważ chciałam cieszyć się również smakiem pszennego pieczywa, pomieszałam ją z mąką pszenną i wyszedł z tego całkiem dobry chleb, z delikatnie innym posmakiem i różniącą się nieco konsystencją.
W sklepach ekologicznych znajdziecie mnóstwo rodzajów mąk bezglutenowych. Zachęcam do wykorzystywania ich nie tylko w pieczywie czysto bezglutenowym, ale również w połączeniu z inną mąką.
Chleb pszenno-gryczany Autor: Sliwka Porcje: 1 Składniki- 300 g mąki pszennej chlebowej
- 200 g mąki gryczanej
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- ok. 300 ml ciepłej wody
- Pomieszaj ze sobą składniki suche (wszystkie poza wodą). Następnie powoli dolewaj wodę i zacznij zagniatać ciasto.
- Zagniataj i dolewaj aż ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną, odchodzącą od ręki konsystencję.
- Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
- Uformuj z ciasta okrągły bochenek, ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko kaloryfera) na ok. 2 godziny, przykrywając bochenek materiałową szmatką.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw wyrośnięte ciasto i piecz ok. 25 minut, aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w nie długiej wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto
- Daj bochenkowi ostygnąć.