Chleb pomidorowo-twarogowy
Jeśli pierwsze proste wypieki chleba macie już za sobą to w pewnym momencie poczujecie, że nadszedł czas na śmielsze kompozycje smaków.
Chleb daje nam naprawdę wiele możliwości, dzięki czemu za każdym razem można upiec go w innym sposób. Nie trzeba się więc ograniczać do powszedniego chleba pszennego, chleba żytniego i orkiszowego.
Dowodem na to może być pszenny chleb na bazie soku pomidorowego i twarogu Sok w tym przypadku barwi ciasto na piękny kolor pomidorowy, nadając mu jednocześnie pysznego smaku. Chudy twaróg wpływa za to na jego konsystencję i fakturę.
Chleb pomidorowo-twarogowy
- 300 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 60 g chudego twarogu
- łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 80 ml soku pomidorowego
- 3 łyżki oliwy
- Drożdże rozkruszamy, wrzucamy do miseczki, dodajemy cukier i wlewamy ok. 50 ml letniej wody (o temperaturze 35-45 stopni). Składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
- Sok pomidorowy podgrzewamy przez chwilę w rondelku. Na blat przesiewamy mąkę tworząc kopiec, robimy w niej zagłębienie w które wlewamy przygotowany wcześniej zaczyn oraz 30 ml letniej wody. Ciasto zagniatamy i powoli dodajemy letni sok pomidorowy. Na koniec wgniatamy w ciasto twaróg, polewamy odrobiną oliwy i zagniatamy przez 7 minut. Misę obsypujemy mąką, wkładamy do niej kulę z ciasta, przykrywamy ściereczką i zanosimy w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.
- Po godzinie wyciągamy ciasto z miski i formujemy owalny chleb. Blachę delikatnie natłuszczamy i kładziemy na niej chleb, który ponownie przykrywamy ściereczką. Zanosimy jeszcze raz w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W chlebie robimy na środku nacięcie o głębokości ok. centymetra i lekko obsypujemy mąką. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy mniej więcej 50 minut.