Chleb piwny z oliwkami
Choć nigdy nie byłam fanką smaku piwa, bardzo doceniam go w chlebie. Piwo jakoś naturalnie dodaje bochenkowi specyficznego aromatu, który bardzo mi odpowiada. Oprócz tego dzięki piwu właśnie miąższ chlebowy nabiera niesamowitej miękkości.
Mój narzeczony uwielbia pieczywo z czarnymi oliwkami. Pomyślałam więc, że oprócz uwielbianego przeze mnie w chlebie piwa, dodam również i je. I to był strzał w dziesiątkę.
Część chlebów na zakwasie, które tu prezentujemy ma na początku tworzenia nieco trudną, lejącą się konststencję, aby dopiero dojść do właściwego bochenka. Ten jest prostszy ze względu na niższą hydrację i dużo łatwiej z nim pracować, Polecam więc go również mniej zaawansowanym. Nie ma się czego bać:)
Chleb piwny z oliwkami Autor: Sliwka Czas przygotowania: 13 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 13 godz. 40 min. Porcje: 1 Składniki- Zaczyn
- 75 g mąki pszennej
- 75 g wody
- 1 łyżka zakwasu pszennego
- Ciasto właściwe
- 150 g zaczynu
- 400 ml piwa
- 2,5 łyżeczki soli
- 50 g poszatkowanych czarnych oliwek
- 380 g mąki pszennej chlebowej
- 220 g mąki pszennej razowej
- Pomieszaj ze sobą składniki na zaczyn w misce. Odstaw pod przykryciem folii na ok. 6-8 godzin.
- Po upływie tego czasu pomieszaj wszystkie składniki na ciasto właściwe i zagnieć.
- Ciasto powinno być lepkie, ale zwarte.
- Pozostaw ciasto w misce na ok. 3 godziny.
- Po upływie pierwszych 1,5 h zagnieć ciasto rękami.
- Po upływie łącznie 3 h wyrastania wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i uformuj z niego kulę.
- Ciasto oprósz mąką również z wierzchu i przełóż do wyłożonego materiałową szmatką (obsypaną mąką) kosza do wyrastania.
- Pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 2-3 h, aby ciasto wyrosło.
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni
- Przełóż ciasto z kosza na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piecz ok. 40 minut aż chleb zbrązowieje.
- Wystudź na wyjętej z piekarnika kratce.