Chleb piwny z oliwkami

Zdjęcie - Chleb piwny z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Choć nigdy nie byłam fanką smaku piwa, bardzo doceniam go w chlebie. Piwo jakoś naturalnie dodaje bochenkowi specyficznego aromatu, który bardzo mi odpowiada. Oprócz tego dzięki piwu właśnie miąższ chlebowy nabiera niesamowitej miękkości.

Mój narzeczony uwielbia pieczywo z czarnymi oliwkami. Pomyślałam więc, że oprócz uwielbianego przeze mnie w chlebie piwa, dodam również i je. I to był strzał w dziesiątkę.

Zdjęcie - Chleb piwny z oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Część chlebów na zakwasie, które tu prezentujemy ma na początku tworzenia nieco trudną, lejącą się konststencję, aby dopiero dojść do właściwego bochenka. Ten jest prostszy ze względu na niższą hydrację i dużo łatwiej z nim pracować, Polecam więc go również mniej zaawansowanym. Nie ma się czego bać:)

Chleb piwny z oliwkami Autor: Sliwka Czas przygotowania: 13 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 13 godz. 40 min.

Porcje: 1

Składniki
  • Zaczyn
  • 75 g mąki pszennej
  • 75 g wody
  • 1 łyżka zakwasu pszennego
  • Ciasto właściwe
  • 150 g zaczynu
  • 400 ml piwa
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 50 g poszatkowanych czarnych oliwek
  • 380 g mąki pszennej chlebowej
  • 220 g mąki pszennej razowej

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą składniki na zaczyn w misce. Odstaw pod przykryciem folii na ok. 6-8 godzin.
  2. Po upływie tego czasu pomieszaj wszystkie składniki na ciasto właściwe i zagnieć.
  3. Ciasto powinno być lepkie, ale zwarte.
  4. Pozostaw ciasto w misce na ok. 3 godziny.
  5. Po upływie pierwszych 1,5 h zagnieć ciasto rękami.
  6. Po upływie łącznie 3 h wyrastania wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i uformuj z niego kulę.
  7. Ciasto oprósz mąką również z wierzchu i przełóż do wyłożonego materiałową szmatką (obsypaną mąką) kosza do wyrastania.
  8. Pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 2-3 h, aby ciasto wyrosło.
  9. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni
  10. Przełóż ciasto z kosza na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piecz ok. 40 minut aż chleb zbrązowieje.
  11. Wystudź na wyjętej z piekarnika kratce.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Pszenno-żytni bakaliowiec na zakwasie

Pszenno-żytni bakaliowiec na z…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb z figami

Chleb z figami

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb z żurawiną na zakwasie

Chleb z żurawiną na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb gruszkowy z imbirem

Chleb gruszkowy z imbirem

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Razowiec na zakwasie z żurawiną

Razowiec na zakwasie z żurawin…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb żytni z żurawiną na zakwasie

Chleb żytni z żurawiną na zakw…

Tosia Tosia
Smakowity chleb