Chleb piwno cebulowy - chleb pieczony razem......



Zdjęcie - Chleb piwno cebulowy - chleb pieczony razem...... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dawno nie miałam okazji dołączyć do Piekarni Amber :)
Ale w końcu się udało :)

W całym domu pachnie piwem i cebulą - nietypowy zapach dla świeżego chleba...

Bo chleb nietypowy - z książki Piotra Kucharskiego Chleb domowa piekarnia.
Przepis do wspólnego pieczenia wybrała dla nas Beata z bloga Stare gary.

Miałam tylko jedną butelkę piwa - przepis zmodyfikowałam dla tej ilości piwa.

Moje uwagi: Czasy wyrastania mogą się różnić w zależności od panującej na zewnątrz temperatury. Proces przygotowania rozłożyłam inaczej niż Beata. Dzień przed pieczeniem : zaczyn o godz 20.00, Dzień pieczenia : ciasto właściwe 9.00, przełożenie do foremek 18 – 19. pieczenie ok 21 – 23. Piekłam moim sposobem: 15 minut z parą w 240 stopniach, uchylić drzwiczki i wypuścić parę, 15 minut - 220 stopni, 15 minut 200 stopni, wyjmujemy z foremek i 10 minut w 180 stopniach - chleb popukany od spodu ma wydać głuchy dźwięk. Przepis cytuję za Beatą, w nawiasach moje proporcje.

składniki na 2 bochenki

zaczyn (P.K. używa nazwy zakwas)
200 g mąki żytniej razowej typ 2000
180 g wody
60 g zakwasu (P.K. używa nazwy starter) ciasto właściwe
800 g mąki żytniej typ 720 [620 g]
650 ml piwa pszenicznego [500 ml]
350 g zaczynu (P.K. – zakwasu) [270 g]
2 cebule
20 g soli (2 łyżeczki) [15 g - 1 i 1/2 łyżeczki] przygotowanie
zaczyn (zakwas)
Dzień przed pieczeniem. Wyjąć zakwas (starter) z lodówki i odstawić na 1 – 2 godziny w temperaturze pokojowej. W misce wymieszać wszystkie składniki (zakwas, mąkę i wodę), przykryć miskę folią i pozostawić w temperaturze pokojowej na noc – 8 – 12 godzin ciasto właściwe W dniu pieczenia. Zaczyn (zakwas) jest gotowy gdy da się wyczuć lekko kwaśny zapach, a ciasto po rozsunięciu ma gąbczastą strukturę i jest napowietrzone.
Cebulę pokroić w dużą kostkę, poddusić na oleju aż zmięknie i nabierze złotego koloru, wystudzić.
Do dużej miski odważyć 350 [270] g zaczynu (zakwasu). Dodać mąkę, cebulę, sól, piwo. Wymieszać, przykryć folią i odstawić do pierwszego wyrastania, w temperaturze pokojowej, na 8 – 12 godzin.
Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i przełożyć do dwóch foremek – keksówek, wysmarowanych masłem (20 x 11cm) [u mnie wyłożone papierem do pieczenia]. Delikatnie wyrównać powierzchnię ciasta mokrą ręką, przykryć foremki ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 3 – 4 godziny.
Piekarnik rozgrzać do 220 st C [u mnie 240 stopni].
Wyrośnięte chlebki ponacinać, wstawić do gorącego piekarnika. Piekarnik zaparować przy pomocy spryskiwacza.
Piec ok 45 – 50 minut. Upieczone chleby wyjąć z foremek i pozostawić do wystudzenia na kratce.
Chleb pyszny - polecam :)

Zdjęcia robiła Agata z bloga Pożeracze Czasu.

Zdjęcie - Chleb piwno cebulowy - chleb pieczony razem...... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Razem ze mną piekły:

Przepisy z tych kategorii

Bagietka z karmelizowanym porem i słonecznikiem
1

Bagietka z karmelizowanym pore…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Marchewkowe bułeczki
1

Marchewkowe bułeczki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pity z kukurydzą i szczypiorkiem

Pity z kukurydzą i szczypiorki…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb ogrodnika na zakwasie

Chleb ogrodnika na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb dyniowy na poolish. Po raz drugi
1

Chleb dyniowy na poolish. Po r…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Bułki dyniowe
1

Bułki dyniowe

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ